Žloutkové věnečky dle p. Romana Vaňka recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Na těsto:
- 300 ml vody
- 125 ml oleje (slunečnicový)
- 250 g hladké mouky
- 7 vajec
- špetka soli
- Na žloutkový krém:
- 1 l mléka
- 200 g cukru krupice
- 250 g másla
- 150 g vanilkového pudingu (4 x 37g sáček)
- 4 žloutky
- Na polevu:
- 1 kg fondánu
- 50 ml vody
Postup Žloutkové věnečky dle p. Romana Vaňka
Postup přípravy receptu
-
Postup na těsto: Sůl, vodu a olej dáme vařit do hrnce. Jakmile se voda začne vařit, přisypeme hladkou ouku a mícháme vařečkou tak dlouho až hmota zanechává na dně hrnce bílý povlak. Hmotu vyjmeme a dáme do robotu. Mícháme hákem a za postupného přidávání vajec vymícháme hustou hmotu.
Hmotu naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou, na plech vyložený pečícím papírem stříkáme tvar kolečka s otvorem.
Pečeme v troubě rozehřáté na 200°C 15 - 20 minut do světle hněda. Záleží na velikosti výrobku. BĚHEM PEČENÍ TROUBU OTVÍRÁME, ABYCHOM ODVĚTRALI PÁRU. Pokud vyjmeme jeden korpus během pečení a ťukneme do něj, musí být tvrdý, pak je správně pečený.
Postup na krém: Mléko s cukrem ohřejeme na 38°C a část odlijeme do misky, kde ho smícháme s pudinkovým práškem. Zbytek mléka přivedeme k varu.
Jakmile se začne mléko vařit, vlijeme do něj pudinkovou směs a za stálého míchání vaříme 5 minut. Poté necháme opět za stálého míchání vychladit.
Jakmile je krém vychladlý, nasypeme do něj na kostky nakrájené máslo povolené na pokojovou teplotu a nakonec vmícháme žloutky. Důkladně prošleháme, aby byl krém hladký.
Postup na polevu: Fondán vložíme do rendlíku, přidáme vod a za stálého míchání na mírném ohni necháme rozpustit do tekuté konzistence, podle potřeby přidáme vodu. Fondán nesmí být horký, jinak by byl průhledný a ztratil by sytost barvy.
Dokončení: Upečené korpusy necháme vychladnout, rozřízneme je vodorovně, vršky dáme stranou a na spodek korpusu nastříkáme žloutkový krém. Vršek korpusu položíme upečenou stranou do rozehřátého fondánu, vyjmeme a řeznou stranou položíme na spodní část korpusu naplněného krémem. Fondán by měl z vrchní strany stékat.