Živáňská jehla (špíz) recept
Top Recepty, Bramborová jídlaSuroviny na recept
- Množství dle počtu strávníků:
- vepřové maso: plec, krkovice...
- uzená slanina dle chuti
- klobása, klidně pikantní
- oloupané brambory
- cibule
- slovenská paprika nebo kápie
- sůl
- pepř mletý nebo koření dle chuti
- česnek
- hořčice plnotučná
- špejle s hrotem nebo jehlice
- alobal nebo pečící papír
Postup Živáňská jehla (špíz)
Postup přípravy receptu
-
Vepřové maso pokrájíme na kostky, klobásu a cibuli na kolečka, slaninu a papriku na zhruba stejně velké díly, jako maso s klobásou a cibulí a oloupané brambory na silnější díly o velikosti zhruba jako maso.
Připravené suroviny napichujeme střídavě na špejle. Vždy začínáme i končíme bramborou. Takto připravené jehly okořeníme a osolíme dle chuti, posypeme nasekaným česnekem, zakapeme nebo potřeme hořčicí, zabalíme do alobalu (po porcích) nebo pečícího papíru a pečeme na plechu v předehřáté troubě na 190 stupňů cca 40 minut.
Maso můžeme použít i drůbeží, jehněčí... a to i v kombinaci s vepřovým masem.
Hotové balíčky dáváme na talíř, kdy si je každý sám rozbalí (pozor na páru!) nebo jehly z balíčků před servírováním vyndáme na talíř sami a z balíčků přilijeme i vypečenou šťávu.