Zeleninový kebab se sýrovým dipem recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- 1 menší lilek
- 2 malé cukety
- 2 červené cibule
- 8 (středně velkých) žampiónů
- cherry rajčátka
- černé olivy
- 4 stroužky česneku
- marináda:
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 3 stroužky česneku
- 1 vrchovatá lžička koření na gyros
- pepř
- sůl
- omáčka:
- 1 zakysaná smetana
- 50 g strouhané nivy
- 1 stroužek česneku
- pepř
- sůl
- olivový olej na opečení zeleniny
- lžíce másla (na opečení žampiónů)
Postup Zeleninový kebab se sýrovým dipem
Postup přípravy receptu
-
Lilek nakrájíme na větší kousky (viz foto), posolíme, necháme půl hodiny vypotit a poté osušíme.
Mezitím očistíme žampióny (stačí utěrkou), nakrájíme cukety na cca 2 cm silné plátky a z uvedených ingrediencí vymícháme marinádu, kterou vlijeme do velké - nejlépe ploché - mísy.
V pánvi rozpálíme olivový olej, vložíme celé neoloupané česneky a osušené kousky lilku. next>Opečeme, lilky přendáme do mísy s marinádou a česnek ponecháme v pánvi.
Následně opečeme i cukety a cherry rajčata a přidáme k lilku.
Česnek opět ponecháme, přidáme lžíci másla a osmahneme žampióny.
Vše dobře, ale opatrně promícháme s marinádou a marinujeme nejméně hodinu, občas promísíme.
Troubu rozehřejeme na 250°C a cibule pokrájíme na čtvrtiny.
Připravíme studenou omáčku smícháním zakysané smetany, nivy, lisovaného česneku, soli a pepře.
Marinovanou zeleninu a cibuli napichujeme na špejle nebo špízové jehly a pečeme asi půl hodiny.
Podáváme horké s dobrým pečivem a vychlazenou omáčkou.