Zeleninový kebab se sýrovým dipem recept

Top Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny na recept

1 menší lilek
2 malé cukety
2 červené cibule
8 (středně velkých) žampiónů
cherry rajčátka
černé olivy
4 stroužky česneku
marináda:
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce červeného vinného octa
3 stroužky česneku
1 vrchovatá lžička koření na gyros
pepř
sůl
omáčka:
1 zakysaná smetana
50 g strouhané nivy
1 stroužek česneku
pepř
sůl
olivový olej na opečení zeleniny
lžíce másla (na opečení žampiónů)

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme na větší kousky (viz foto), posolíme, necháme půl hodiny vypotit a poté osušíme.

  2. Mezitím očistíme žampióny (stačí utěrkou), nakrájíme cukety na cca 2 cm silné plátky a z uvedených ingrediencí vymícháme marinádu, kterou vlijeme do velké - nejlépe ploché - mísy.

  3. V pánvi rozpálíme olivový olej, vložíme celé neoloupané česneky a osušené kousky lilku. next>Opečeme, lilky přendáme do mísy s marinádou a česnek ponecháme v pánvi.

  4. Následně opečeme i cukety a cherry rajčata a přidáme k lilku.

  5. Česnek opět ponecháme, přidáme lžíci másla a osmahneme žampióny.

  6. Vše dobře, ale opatrně promícháme s marinádou a marinujeme nejméně hodinu, občas promísíme.

  7. Troubu rozehřejeme na 250°C a cibule pokrájíme na čtvrtiny.

  8. Připravíme studenou omáčku smícháním zakysané smetany, nivy, lisovaného česneku, soli a pepře.

  9. Marinovanou zeleninu a cibuli napichujeme na špejle nebo špízové jehly a pečeme asi půl hodiny.

  10. Podáváme horké s dobrým pečivem a vychlazenou omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!