Zeleninová polévka s polentovými knedlíčky recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

3 mrkve
3 řapíky celeru
bílá část pórku
5 růžiček kapusty
2 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
nať petržele, celeru a libečku
knedlíčky
200 ml vody
plátek másla asi 20 g
špetka soli
75 g instantní polenty
1 vejce
1 lžíci hladké kukuřičné mouky
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky. V hrnci, na rozehřátém oleji, restujeme nejprve mrkev a kapustičky, přidáme pórek, celer a ještě chvilku mícháme. Zalijeme 1,5 l vody (kdo může, dá masový vývar) přidáme sůl, pepř a přivedeme k varu. Stáhneme na nižší teplotu a vaříme do změknutí zeleniny, asi 10 minut.

  2. Současně v druhém hrnci dáme vařit do hrnce vodu s máslem a solí. Jakmile začne vařit vsypeme najednou všechnu polentu a rychle mícháme (jako odpalované těsto). Když se přestane těsto lepit na stěny hrnce, dáme stranou. Do trochu zchladlého těsta přidáme vejce, nasekanou petrželku a podle potřeby hladkou kukuřičnou mouku (řídí se velikostí vejce), tak aby se z těsta daly ručně tvarovat malé knedlíčky. Děláme buď knedlíčky lehce namočenýma rukama nebo nočky pomocí dvou lžiček.

  3. Ihned vkládáme do polévky a krátce povaříme. Hotové vyplavou na povrch. Přidáme nasekanou nať, podle potřeby dosolíme a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!