Zeleninová polévka s kuřecím masem a cuketou recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kuřecí prsní řízek, obvykle něco přes 150 g, nakrájíme na kostky
- 3 stroužky česneku – nakrájíne nadrobno
- 1 cibule – nakrájíme najemno
- 1 mrkev – nakrájíme nadrobno
- 1 stonek řapíkatého celeru – nakrájený na jemné plátky
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/4 lžičky sušeného rozmarýnu
- 2 šálky kuřecího vývaru – tedy 500 ml
- 3 šálky horké vody – tedy 750 ml
- 1 bobkový list
- 1 cuketa – nastrouhaná na jemné plátky
- 2 lžíce citronové šťávy
- snítka rozmarýnu
- hladkolistá petržel
Postup Zeleninová polévka s kuřecím masem a cuketou
Postup přípravy receptu
-
Lžíci olivového oleje rozehřejeme, kuřecí kostky osolíme, opepříme a opečeme na oleji dozlatova, asi 3 minuty. Můžeme přihodit snítku čerstvého tymiánu. Maso po opečení dáme stranou.
Přidáme lžíci oleje a opět rozehřejeme. Nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek orestujeme, necháme zeleninu, aby změkla, asi 4 minuty. Přidáme sušený tymián a sušený rozmarýn i bobkový list, promícháme a vaříme ještě minutu, aby se uvolnila chuť koření.
Přilijeme kuřecí vývar a horkou vodu, přivedeme k varu. Cuketu nastrouháme na jemné plátky (na struhadle jako okurku) a dáme do vývaru. Snížíme teplotu a 5 minut povaříme.
Přidáme 2 lžíce čerstvé citronové šťávy, dochutíme solí a pepřem. Podáváme s nasekanou petželkou.