Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velký lilek
- 250 g čerstvé mozzarelly
- 4 rajčata
- hrst nastrouhaného eidamu nebo nivy
- provensálské koření
- sůl
Postup Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty
Postup přípravy receptu
-
Oloupejte lilek, okraje odkrojte. Pak lilek nakrájejte na kolečka o tloušťce cca 1 cm.
Ve velkém hrnci necháme vřít vodu, do které lilky vhodíme a necháme je max. na 2 minuty povařit (tím lilek změkne a urychlí nám to pečení). Vodu z hrnce vylijte a lilky nechte vychladnout, zatímco si nakrájíte na kolečka rajčata a mozzarellu.
Předehřejte troubu na 180°C. Do pečící mísy o velikosti asi 20 x 20 cm nalijte olej. Naskládejte vedle sebe kolečka lilku, posypejte jemně solí. Na lilky naskládejte kolečka mozzarelly, posypejte jemně solí. Na sýr dejte vrstvu nakrájených rajčat, jemně posypejte solí, provensálským kořením a nastrouhaným eidamem (nebo nivou).
Pak postup zopakujte – tj. nahoru dáte vrstvu lilků (a trochu soli), pak mozzarelly a nakonec rajčat. Zase posypejte provensálským kořením. Strčte do trouby a nechte péci cca 35 min.