Zapečené kuřecí nudličky s bešamelem a sýrem na tymiánu recept

Top Recepty, Drůbeží maso

Suroviny na recept

450 g vařených brambor
250 g kuřecích prsou
sůl
lžíce tuku na osmahnutí masa - olej
30 g tvrdého sýra na posypání povrchu
Na bešamel:
zhruba 2 lžíce Ramy v kelímku (nebo másla možno i olej)
1 plnější lžíce hladké mouky
300 ml mléka - dle potřeby
40 g měkkého sýra např. Apetito
kousek bujónové kuřecí kostky
sůl dle potřeby
čerstvý tymián

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si bešamel, v rendlíku rozpustíme Ramu nebo máslo, přidáme hladkou mouku, pokud je třeba, přidáme malinko tuku nebo mouky, uděláme světlou jíšku, za stálého prošlehávání metličkou zalijeme mlékem a necháme zavařit, přidáme kousek kuřecí bujónové kostky, dle potřeby dosolíme a zvolna provařujeme minimálně 15 minut, častěji promícháme. Ke konci přípravy přidáme tymián a měkký sýr, který necháme rozpustit, krátce provaříme.

  2. V této době si taky připravíme maso, ať nemáme prostoje. Do zapékací misky si dáme na dno na větší kostky nakrájené vařené brambory, poklademe kuřecím masem, které jsme nakrájeli na větší nudličky, osolili a orestovali na tuku doměkka. Brambory s masem zalijeme hustějším ochuceným bešamelem se sýrem a tymiánem.

  3. Povrch posypeme tvrdým nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do předehřáté trouby zhruba na 15 minut. Čas je pouze orientační, záleží na teplotě trouby a velikosti zapékací misky. Pokud nám nahoře sýr rychleji tmavne, tak dáme alobal. Já zapékala v mini troubě, kde mám jak dolní, tak horní ohřev. Můžeme zapékat jen s bešamelem, ten si můžeme různě dochutit, taky místo mléka přidat trochu sladké smetany, ale vždy ho dobře provaříme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!