Zamotané koláče recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 75 g másla
- 250 ml vlažného mléka
- 40 g kvasnic
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
- citronová kůra z 1/4 citronu
- Máslo na potření těsta asi 20 g
- (Na zdobení)
- 400 ml mléka
- 1 mandlový (nebo vanilkový) pudink
- 1 cukr vanilka
- meruňky nebo švestky
Postup Zamotané koláče
Postup přípravy receptu
-
Hladkou mouku prosejeme do mísy a osolíme.
Rozdrobíme na ní kvasnice, zalijeme vlahým mlékem a necháme kvasnice vzejít.
Pak přidáme vejce, cukr, rozehřátý tuk, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto.
Necháme asi 30 min kynout, pak znovu lehce propracujeme a necháme dalších 10 min kynout v teple.
Pak těsto rozdělíme na 2 poloviny a každou vyválíme asi na 1 cm silný obdélník. Ten potřeme vlahým máslem a zatočíme po delší straně do rolády.
Pak pokrájíme nití (jako knedlík) na 1 cm silné plátky a klademe na papírem vyložený plech. Pokud nám vadí ten ocásek, můžeme ho zahnout pod koláček.
Necháme znovu asi 10 min kynout.
Pak do koláče uděláme prsty důlek. Do každého důlku dáme lžičku pudinku (klasicky uvaříme mléko s pudinkovým práškem a vanilkovým cukrem), nevadí, když bude ještě horký a do pudinku zasadíme půl meruňky (i kompotované) nebo švestky.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 10-15 min, až začnou okraje růžovět. Ještě teplé pocukrujeme.