Zajíc na černo recept
Top Recepty, Jiné masoSuroviny na recept
- 1 zaječí maso (předek)
- 5 dkg slaniny
- 5 dkg másla
- 1 středně velká cibule
- 5 zrnek pepře
- 3 zrnka nového koření
- 3 zrnka jalovce
- 1 bobkový list
- 1 proužek citronové kůry
- 1/2 l vývaru (z hovězího bujonu)
- sůl
- citronová šťáva
- Na jíšku:
- 5 dkg másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 kostky cukru na upražení
Postup Zajíc na černo
Postup přípravy receptu
-
Opraný a očištění zaječí předek zbavíme hltanu, hrtanu a nakrájíme na menší kousky, hlavu zbavíme očí a zozsekneme, aby se lépe mohl vyjmout mozek.
Na kastrole rozehřejeme slaninu s kouskem másla, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme do zežloutnutí.
Přidáme koření, citronovou kůru a vložíme osoleného zajíce. Dusíme pod pokličkou tak dlouho, až vysmahne všechna šťáva. Pak zajíce zalejeme vývarem a dusíme doměkka.
Z másla a mouky připravíme červenou jíšku, kterou zředíme šťávou (výpekem) ze zajíce, přidáme do žluta upražený cukr, citronovou šťávu, vše procedíme a znovu se zvěřinou podusíme.
Před podáváním omáčku podle chuti okyselíme, přisolíme nebo přisladíme. Podáváme s brambory, nebo s knedlíkem, nebo s moučnými noky