Vývar z kuřecích skeletů a prsou, pažitkové krupicové nočky a domácí nudle recept
Top Recepty, Pomalý hrnecSuroviny na recept
- 2 kuřecí skelety
- 2 kuřecí prsa
- 1 cibule
- 2 velké mrkve
- 1 rajče
- 1 kuřecí gelový bujón Knorr
- pár stonků celeru
- pár zelených stonků jarní cibulky
- 15-20 kuliček celého pepře
- 8-10 kuliček nové koření
- sůl
- 2 l vody
- Knedlíčky:
- 2 vajíčka
- 4 lžíce dětské krupičky
- 2 lžíce pol. mouky bude-li ještě zapotřebí)
- 3 lžíce nasekané pažitky
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- sůl
- 1 lžičku másla, nebo olivového oleje
- Dále:
- domácí nudle (máme-li)
- čerstvou petrželku
- pár kuliček červeného pepře (nemusí být)
Postup Vývar z kuřecích skeletů a prsou, pažitkové krupicové nočky a domácí nudle
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce s osolenou vodou dáme skelety, prsa a vaříme na 95 C° cca 20 minut. Přecedíme přes čisté plátýnko do pomalého hrnce, (tak se zbavíme veškerého šumu) maso bleskově přetáhneme pod tekoucí vodou (čímž se zbavíme i šumu na mase) a vložíme do vývaru. Vývar tak již bude naprosto čistý a nevyžaduje už pozornosti.
Přidáme cibuli a mrkev rozkrojenou na čtvrtky, rajče, pepř celý, nové koření, stonky celeru a cibulky a v trošce vývaru rozpuštěný bujon. Zapneme na LOW 10 hodin.
Hodinu před vypnutím uvaříme knedlíčky: V menší misce vidličkou ušleháme vejce s krupičkou, práškem do pečiva a solí. Hustota by měla být jak na halušky nebo nočky (ne tekoucí a ani moc hustá) Je-li stále řídká přidáme mouku. Když mají tu správnou konzistenci, přidáme pažitku, zamícháme a malou lžičkou děláme knedlíčky, které po částech zavařujeme do vroucí osolené vody. Hotové vyplavou, počkáme asi minutu, vytáhneme je sítkem do misky a vložíme další várku. Do hotových knedlíčků dáme kousek másla, nebo lžíci ol. oleje a promícháme. Tak se neslepí.
Druhou mrkev nakrájíme na kolečka a dáme zvlášť vařit do měkka. Zrovna tak i těstoviny uvaříme zvlášť al dente.
Prsa nakrájíme na porce a skelety obereme. Vývar opět přecedíme přes plátno, ochutnáme a je-li nutné, dochutíme solí a pepřem.
Polévku servírujeme, zdobenou čerstvou petrželkou a kuličkami červeného pepře.