Vídeňský chléb recept
Top Recepty, Domácí pekárnaSuroviny na recept
- Řidší kvásek (večer před pečením):
- 265 ml vody
- 3 polévkové lžíce másla (změklého a nakrájeného na kousky)
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 hrnek pšeničné mouky celozrnné (lze nahradit chlebovou moukou pšeničnou)
- 1/4 hrnku chlebové mouky pšeničné
- 1/2 čajové lžičky sušeného droždí
- Těsto (druhý den ráno):
- 1,75 hrnku chlebové mouky pšeničné
- 3 polévkové lžíce sušeného mléka (není nutno)
- 1,5 lžičky soli
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- kvásek připravený z předešlého večera
Postup Vídeňský chléb
Postup přípravy receptu
-
Večer před pečením: Ingredience na kvásek dáme do DP, zapneme program těsto“. Když je kvásek zamíchaný, DP vypneme, přes formu s kváskem dáme fólii, DP zavřeme a necháme do druhého dne odpočívat (nebo lze ingredience zamíchat v míse, zakrýt fólií a nechat přes noc v ní).
Druhý den ráno: Maximálně o 12 hodin později ke kvásku v DP přidáme ingredience na těsto a zapneme program těsto“. Těsto nesmí být ani příliš tuhé, ani řídké. Dle potřeby přidáme mouku nebo vodu, ale mělo být to být tak akorát.
Po dokončení cyklu těsto z formy vyndáme, vytvarujeme na pomoučněném vále, položíme na pečící papír nebo sázecí lopatu poprášenou krupicí, pokryjeme fólií potřenou olejem a necháme asi 1 hodinu na teple kynout. Vykynuté těsto by mělo zdvojnásobit objem.
Mezitím si na prostřední rošt v troubě položíme pizza kámen a troubu předehřejeme na 190°C (kdo nemá pizza kámen ani dlaždici, může péct na plechu). Na dno trouby dáme plech (sem při pečení nalijeme horkou vodu).
Před pečením do vykynutého bochníku uděláme několik příčných zářezů a vložíme do trouby. Do plechu nebo nádoby připravené na dně trouby nalijeme 1 hrnek horké vody, aby se uvolnila pára.
Pečeme 35 minut, nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 83 až 99°C.