Vepřový perkelt se zelím (Székelygulyás) recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 600 g vepřového plecka
- 50 g slaniny
- 1 PL sádla
- 2 velké cibule
- 2 dl Pilsner Urquell
- 4 vrchované KL červené papriky na guláš
- 1 malá krabička rajského protlaku
- 1 stroužek česneku
- 800 g domácího kysaného zelí i s lákem
- 2 lžíce hladké mouky
- 5 vrchovaných PL zakysané smetany
- 1 KL kmínu
- 3 cm syrové feferonky
Postup Vepřový perkelt se zelím (Székelygulyás)
Postup přípravy receptu
-
Vepřové maso nakrájíme na kostky o hraně cca 2 cm.
Do hrnce se silným dnem dáme sádlo a slaninu nakrájenou na jemno, cibuli nakrájenou na kostičky a smažíme cca 5 minut.
Pak hrnec odstavíme a přidáme maso a mletou papriku. Vše promícháme a hrnec vrátíme zpět na plotnu.
Maso osolíme, přidáme kmín, feferonku a utřený česnek, podlijeme pivem a dusíme cca 30 minut.
Ochutnáme, zda jsou chutě v pořádku a dusíme dalších 30 minut.
Připravíme si zelí i s lákem - je domácí a máme rádi pikantní chuť. Zelí překrájíme.
Letos je zelí poměrně měkké a není třeba vařit v opačném případě se musí uvařit.
Na závěr vaření přidáme kysanou smetanu promíchanou s moukou, zelí a vše důkladně promícháme a necháme jen přejít varem. Guláš je mimořádně chutný a pikantní.