Vepřové karé s česnekem na vinné omáčce, sekaným špenátem a karlovarským knedlíkem recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- Pečeně:
- 800 g vepřové pečeně (šál přecházející do krkovice)
- 2 dcl červeného vína
- 2 lžíce sádla
- kousky čerstvé mrkve
- petržele
- celeru
- cibule
- Na potření:
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce sekané petržele
- 3 lžíce oleje
- Omáčka:
- Výpek z masa (se zeleninou)
- Lžíce rajčatového protlaku
- Lžíce másla
- Hladká mouka
- Červené víno
- voda
- Sůl
- pepř
- Špenát:
- 200 g listového špenátu sekaného (čerstvý či mražený)
- 50 g másla
- 50 ml mléka či smetany
- 2 stroužky česneku
- Sůl
- pepř
- mletý zázvor
- Karlovarský knedlík:
- 6 housek z předchozího dne
- 2 dcl mléka
- 2 vejce
- hrubá mouka
- hrst sekané petržele
- sůl
- pepř
Postup Vepřové karé s česnekem na vinné omáčce, sekaným špenátem a karlovarským knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Pečeně: Pěkný špalek masa nařežeme na plátky, ale ve spodní části nedořízneme. Z oleje, lisovaného česneku, petržele, soli a pepře vytvoříme směs a potřeme všechny plátky z obou stran a zpět přitlačíme k sobě a ovážeme provázkem. Zbytek potřeme na povrchu masa a ještě osolíme a opepříme. Můžeme na noc nechat odležet v lednici. Do pekáčku přidáme na větší kousky pokrájenou zeleninu, maso, podlijeme vínem, přidáme trochu vody a sádlo. Pomalu pečeme do zlatova a pak nařežeme napříč původním řezům tak, aby nám vznikl jakýsi ježek.
Výpek se zeleninou přendáme do rendlíku (pár mrkví můžeme nechat na ozdobu), rozmixujeme, přidáme dle chuti víno, rajčatový protlak, osolíme a opepříme. Dále povaříme s lžící mouky a zjemníme máslem.
Špenát: Na vyšší pánvi osmahneme na másle jemně pokrájenou cibuli (ještě lepší jarní), přidáme nasekaný česnek a špenát. Zalijeme mlékem či smetanou a chvíli dusíme. Poté odkryjme a vyvaříme, tak aby se již nemusel zahušťovat.
Karlovarský knedlík: Housky pokrájíme na kostičky, pokropíme mlékem, přidáme nasekanou petržel, rozšlehané vejce a promícháme. Osolíme, opepříme, dle chuti mletý zázvor a přidáváme hrubou mouku, tak aby vzniklo tužší těsto. Dále moc nepromícháváme, aby zůstaly kostky housek vcelku a ne kaše. Poté naneseme na rozloženou potravinářskou fólii (budou 2 šišky) zabalime, konce převážeme a jemně rozválíme. Vaříme 15 minut a poté necháme vychladnout a nakrájíme na plátky.