Vepřová panenka v slaninovo-bylinkovo-hořčičném kabátě a ragú z hlívy ústřičné recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 700 g panenky
- 200 g slaniny (nejlépe pančety)
- 3 lžíce hrubozrnné hořčice
- 3 lžíce bylinek (může být tymián, oregano, bazalka a jiné), já měla tymián
- olej
- sůl
- bílý pepř
- 400 g hlívy ústřičné
- 20 g másla
- 1 šalotka
- 1 smetana na šlehání
- 1 hrst petrželky
- 50 ml bílého vína
- sůl
- pepř
Postup Vepřová panenka v slaninovo-bylinkovo-hořčičném kabátě a ragú z hlívy ústřičné
Postup přípravy receptu
-
Panenku nakrájíme na zhruba 10 cm špalíky, šalotku na drobno, hlívu očistíme pokrájíme na 1 cm proužky, petrželku nasekáme na drobno.
Slaninu vyskládáme na prkénko vedle sebe tak, aby se lehce překrývala, osolíme, opepříme, posypeme bylinkami a potřeme hořčicí. Na takto připravenou slaninu položíme špalík panenky a opatrně smotáme.Zajistíme špagátkem. Stejně připravíme i ostatní špalíky panenky.
Rozpálíme pánev, dáme trochu oleje a panenku ve slanině opečeme se všech stran dozlatova. Přendáme ji do rozpálené trouby a dáme na zhruba 8-10 minut dopéct. Upečenou panenku necháme pár minut odpočinout a uděláme ragú.
Na másle restujeme šalotku jen do sklovita, přidáme hlívu, trochu opečeme, přilijeme víno a zredukujeme tak na polovinu. Vlijeme smetanu, osolíme, opepříme a přidáme petrželku.
Hotové ragú servírujeme s panenkou, nakrájenou na plátky a s přílohou. Já měla máslové brambory.