Vepřová panenka se švestkovou omáčkou a opečenými brambory recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- Vepřová panenka
- 1/2 mrkve nebo 1 malou
- kousek celeru
- kousek petržele
- menší cibule
- 2 lžíce povidel
- 2 dcl červené víno
- 8 dkg sušených švestek
- masový vývar nebo půl kostky bujonu
- sůl
- pepř
- grilovací koření
- 4 dkg mandlí loupaných nebo lupínků
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- olivový olej
- Brambory
- olivový olej
- tymián
- grilovací koření nebo koření Americké brambory
Postup Vepřová panenka se švestkovou omáčkou a opečenými brambory
Postup přípravy receptu
-
Panenku nakrájíme na 2,5-3 cm široké plátky, dlaní rozplácneme, osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením, pokápneme oliv. olejem a necháme chvíli stát, pak prudce opečeme na pánvi na trošce oliv. oleje z každé strany asi 2 min. Vyndáme z pánve a osmahneme na ní nastrouhanou mrkev, celer, petržel a nakrájenou cibuli, přidáme bobkový list, 3 kuličky nového koření, 5 kul. pepře, pak povidla a nakrájené švestky. Zalijeme červeným vínem, necháme odpařit, přilijeme vývar a nakrájené mandle, provaříme. Přidala jsem ještě šťávu z půlky pomeranče, to už dochutíme podle sebe, jestli sladší nebo kyselejší. Pak rozmixujeme tyčovým mixerem. Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, promícháme v míse se solí, tymiánem, gril. kořením a oliv. olejem- asi 2 lžíce. Rozprostřeme na plech vyložený peč. papírem, zakryjeme alobálem, strčíme do rozehřáté trouby na 200 st. Když jsou brambory měkké, odstraníme alobal a necháme dopéct do růžova.