Vejce v kabátku recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- Na masové kabátky:
- 1/2 kg mletého hovězího masa
- 1 PL plnotučné hořčice
- 1 PL majoránky
- 1 PL sušeného česneku
- 1 PL sušené cibule (těsto se lépe upravuje bez drobných kousků)
- 1 vejce
- 3 vejce (vařená)
- špetka soli
- špetka mletého pepře
- Na obalení:
- strouhanka
- hladká mouka
- 2 vejce
- petrželka (na pečení + na konečnou ozdobu)
- 1 PL olivového oleje
- 1 hrnek vývaru
- Příloha:
- 6 brambor (oloupaných a nakrájených na větší kostky)
- 1 KL kmínu
- 1/2 KL soli
- 1 PL másla
- K chuti a ozdobení na talíř:
- hořčice
- cibule (nakrájená na kolečka)
- majolka
- kyselá okurka nebo jiná zelenina
Postup Vejce v kabátku
Postup přípravy receptu
-
Tři celá vejce uvaříme ve slané vodě (sůl pomáhá vajíčkům při varu neprasknout).
Během vaření vajec, ve větší misce důkladně smícháme všechny ostatní ingredience kromě oleje, petrželky a vývaru.
Vypracujeme v těsto, je-li moc tuhé můžeme přidat další vejce, je-li moc vláčné můžeme přidat trochu hladké mouky.
Každé uvařené a oloupané vejce opatrně obalíme v tlustší vrstvě masové směsi. Zabalená vejce obalíme v hladké mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance (jako bychom připravovali smažené řízky).
Zahřejeme troubu na 365F=185°C a necháme rozehřát.
Do zapékací mísy vymazané olivovým olejem dáme obalené vejce tak, aby se vzájemně nedotýkala a v troubě pečeme cca 5 minut než jejich povrch zezlátne, poté je otočíme a zalijeme vývarem. Pečeme 30-35 minut, když několikrát vejce opatrně otáčíme a přeléváme vznikající šťávou.
Mezitím můžeme pomalu začít vařit brambory.
Asi 5 minut předtím, než je maso dokonale propečeno, posypeme vajíčkové válečky petrželkou a necháme maso dojít.
Na talíři podáváme masové kabátky posypané zbytkem nakrájené čerstvé petrželky s bramborami a přílohou dle vlastní chuti a inspirace.
Brambory můžeme polít rozpečeným máslem na chuť. Maso můžeme mírně přelít zbytkem šťávy z misky.