Vánoční kynutá tvarohová štola recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
250 g polohrubé mouky + 1 lžíce do kvásku
20 g (půl kostky droždí)
50 ml mléka vlažného + lžíce krystalového cukru
25 g vlahého másla
100 g cukru moučky / v původním receptu je 50 g/ ale je to s nimi málo sladké
1 žloutek pokojové teploty
125 g hrudkovitého tvarohu (ne krémového)
1/2 ČL soli
25 g nasekaných ořechů
25 g rozinek nasekaných
25 g kandované ovocné kůry (citron, pomeranč, limeta, brusinky - co máme doma)
1 ČL nastrouhané pomerančové kůry
Dokončení:
rum, máslo na potření
moučkový cukr + vanilkový na posypání
-----
Forma na chlebíček rozměr D 30/ Š 12/ V 8 cm

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek uděláme z 50 ml teplého mléka, lžíce krystalu, droždí a lžíce mouky. Dáme na teplé místo a čekáme, až se kvasnice vzbudí!

  2. Do mísy šlehače dáme cukr moučku, vejce a šleháme do bílé pěny. Přidáme vlahé tekuté máslo a šleháme dál, postupně přidáme po lžičkách tvaroh a nakonec sůl a dobře prošleháme. Pak vyměníme metlu za hnětací hák a a přidáme prosátou polohrubou mouku a část zmlazeného droždí, hněteme na nejnižší rychlost. Těsto se nesmí lepit na hák, takže postupně přidáme zbylý kvásek tak, aby vzniklo /středně tuhé/ polotuhé těsto. Vypracujeme polotuhé těsto, nakonec přidáme kandované ovoce, kandované kůry, nastrouhanou pomerančovou kůru, ořechy a rozinky a vmícháme do těsta. Trošku kvásku s mlékem necháme nakonec, když přidáme ořechy a ostatní, tak přidáme i zbytek mléka a dokončíme hnětení. Posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a za hodinku koukneme! Vymažeme formu na chlebíček máslem, vysypeme strouhankou. Nakynuté dáme na vál, podsypeme, trošku upravíme do válečku a nakonec to kouzlem, dostaneme do formy. Necháme ještě nakynout asi 15 minut. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st.10 minut a potom na 160 st. aspoň 35 - 40 minut. Máme připravený proužek alobalu na zakrytí vrchu štoly, kdyby ta potvora trouba opékala svrchu moc..

  3. Po vytažení potřeme rozpuštěným máslem s rumem aspoň 3 x a posypeme moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem. Jelikož štoly se mi nedaří, mám je furt tvrdé, tak jsem si dovolila udělat kombinaci kynutého a třeného těsta!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!