Vánočka ze šesti pramenů recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 600 g hladké mouky
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml mléka
- 1/2 droždí
- 3 žloutky
- 150 g másla
- 1 kl lžička soli
- citronová kůra
- 50 g rozinek
- 50 g mandlí
- 50 g lískových oříšků
- celé vejce na potření
Postup Vánočka ze šesti pramenů
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme kvásek a to z půlky droždí, trochy mléka a lžičky cukru. Ještě před přípravou těsta namočíme rozinky do rumu.
Dále všechny suroviny dáme do mísy a přidáme k nim vykynutý kvásek spolu s namočenými rozinkami. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo.
Vše pak celé vypracujeme ručně nebo můžeme použít robot.
Když je vše řádně zpracované, těsto dáme kynout na teplé místo alespoň na hodinu.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 6 kusů, z kterých vyválíme tenké válečky, které zapleteme do vánočky.
Před přípravou pečení ještě vánočku necháme kynout na plechu.
Mezitím předehřejeme troubu na 180°C, dáme péct vánočku, kterou jsme potřeli vajíčkem, posypali mandlemi a spojili špejlemi, aby se vánočka nerozjela.
Vánočku pečeme do zlatova. Stupně neuvádím, záleží na troubě jakou máte.