Vanilkový dort s čokoládovým krémem potažený marcipánem recept
Top Recepty, Dietní receptySuroviny na recept
- Dort:
- 175 g rostlinného másla (Provamel, ViveBio, AlsanBio)
- 1 hrnek bílého cukru
- 1,5 lžíce prášku do pečiva
- špetka soli
- 4 lžíce banánového likéru (např. Cointreau) nebo 4 lžíce mandlového mléka nebo sójového mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu nebo kvalitního mandlového extraktu
- 1/4 hrnku sójové mouky
- 2,75 hrnku polohrubé mouky
- 1,5 hrnku bílého jogurtu nebo rostlinného jogurtu (domácí či např. AlproSoya, Provamel, Sojade)
- Krém:
- 1,5 baleni ExtraFirm Silken Tofu
- 300 g hořké čokolády
- javorový sirup dle chuti
- lžíce citrónové šťávy
- 4 lžíce sójového mléka nebo jiného rostlinného/ořechového mléka
- 1 lžička instantní kávy
- likér Coitreau
- jahodová marmeláda (např. pomerančová, rybízová, malinová, borůvková)
Postup Vanilkový dort s čokoládovým krémem potažený marcipánem
Postup přípravy receptu
-
Formu na dort vymažte tukem a vysypte moukou nebo jí vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 180°C.
Rostlinné máslo nechte chvíli povolit při pokojové teplotě, potom ho asi 3 minuty šlehejte s cukrem, práškem do pečiva a solí, dokud nemáte konzistentní, jemně nadýchanou směs.
Poté přidejte všechny ostatní ingredience na dort, mouku a jogurt střídavě přidávejte jako poslední a šlehejte šlehačem ještě asi 3 minuty.
Těsto by mělo být husté, ale stále tekuté.
Vlijte do formy a pečte asi 45 minut, záleží však na tom, jak vysoká a široká je vaše forma (čím nižší a širší, tím kratší doba pečení).
Po upečení nechte dort ještě asi 5 minut ve formě, poté vyklopte na pečící rošt a nechte plně vychladnout.
Na krém rozpusťte čokoládu (ve vodní lázni či v mikrovlnce), v mixéru dohladka rozmixujte silken tofu s citrónovou šťávou, poté přidejte čokoládu.
Mléko zahřejte a rozpusťte v něm instantní kávu.
Vlijte do mixéru, přidejte dle chuti javorového sirupu a likéru, mixujte, ochutnávejte a dochucujte.
Nechte dobře ztuhnout v lednici. Po vychladnutí dort rozřežte na tři části, promazávejte marmeládou a krémem, můžete prokládat ovocem (čerstvým či např. nakrájenými broskvemi z konzervy).
Krém rozetřete také zvnějšku dortu a nechte opět dobře ztuhnout v lednici.
Pod marcipán či potahovací cukrovou hmotu se nejlépe hodí čistě máslový krém s cukrem, krémy založené na vodě by hmotu mohli rozpustit. Pokud tedy neplánujete dort konzumovat ihned, potřete ho zvnějšku před potažením spíše tenkou vrstvou krému z rostlinného másla vyšlehaného s moučkovým cukrem.
Marcipán či potahovací hmotu propracujte na hladké čisté ploše, podsypte práškovým cukrem či kukuřičným škrobem a vyválejte na tenkou, širokou placku. Ujistěte se, že je dost velká, aby pokryla i strany dortu, poté jí namotejte na váleček a přeneste na dort.
Pomalu uhlazujte strany dortu a jednotlivé záhyby marcipánu.
Přebývající marcipán kolem dortu odřízněte či podhrňte pod dort, dozdobte marcipánovými ozdobami a můžete podávat.