Valašské vepřové plátky recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 750 g vepřové kýty nebo plec
- sůl
- pepř
- 50 g oleje
- zhruba 50 g hladké mouky
- 250 g čerstvých lesních hub (můžeme zaměnit za sterilované nebo sušené)
- 30 g másla nebo jiného tuku
- 250 g kysané smetany
- 2 lžíce čerstvého sekaného kopru nebo sterilovaný
- ocet (na dochucení dle potřeby)
- vývar na zalití
Postup Valašské vepřové plátky
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme, zprudka osmahneme z obou stran na horkém oleji, podlijeme vývarem a dusíme.
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a zvolna necháme dobře provařit.
Houby nakrájíme na plátky a na másle nebo oleji je restujeme a necháme chvíli podusit, přidáme do omáčky spolu se sekaným koprem, nakonec přidáme zakysanou smetanu a vložíme zpět maso, necháme ho prohřát a podle potřeby dochutíme octem.
Sušené houby se musí dříve namočit a dát hned na začátku přípravy. Já si připravuji na zahušťování šťáv tzv. suchou jíšku, je to mouka opražená nasucho a dělám si ji do zásoby.