Ukrajinský boršč s pirohy recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- Boršč:
- 30 dkg hovězího masa
- 30 dkg kostí (nejlépe morkových)
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 1 petržel
- 10 dkg červené řepy (dávám i sterilovanou, když není čerstvá)
- 4 rajčata
- lžíce másla
- 1 cibule
- hladká mouka na poprášení
- 20 dkg brambor
- 20 dkg bílého zelí
- bobkový list
- kysaná smetana
- česnek
- ocet
- sůl
- pepř
- Pirohy:
- 1/4 kg polohrubé mouky
- 1 lžíce másla
- droždí od oka 1 dkg
- 1 vejce
- 1/4 lžičky soli
- cca 1/8 l mléka
- Náplň:
- 15 dkg vařeného masa
- lžička másla
- větší cibule
- sůl
- pepř
Postup Ukrajinský boršč s pirohy
Postup přípravy receptu
-
Maso a kosti vložíme do hrnce a uvaříme doměkka. Kořenovou zeleninu, kterou jsme očistili, spolu s červenou řepou nakrájíme na nudličky.
Na polovině dávky másla a troše vývaru podusíme červenou řepu spolu s oloupanými a nakrájenými rajčaty.
Kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájenou cibulí osmažíme na zbytku másla, poprášíme moukou, zalijeme vývarem z masa, přidáme brambory-na kostičky nakrájené, hrubě nakrájené zelí, bobkový list, pepř a uvaříme skoro doměkka.
Nakonec přidáme červenou řepu a maso nakrájené na kostičky a ještě krátce povaříme. Podáváme se zakysanou smetanou a pirohy.
Pirohy: Do mouky uděláme malý důlek, do kterého vložíme rozdrobené droždí, polovinu vlažného mléka a smícháme. Necháme v teple, až droždí vykyne.
Pak přidáme sůl, v druhé polovině vlažného mléka rozšleháme žloutek a změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto a necháme kynout.
Mezitím uděláme náplň. Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme pomleté maso, opepříme a necháme vychladnout.
Z těsta vyválíme asi 1/2 cm silný plát, nakrájíme čtverečky, na každý položíme náplň a přeložíme přes roh. Povrch potřeme rozšlehaným zbylým bílkem a upečeme, cca 15 min. Když jsem lenivý vykrajovat pirohy, vyválím kruh který vložím do vymazané dortové formy, potřu náplní a z části těsta vyrobím husté mřížky, které vložím na náplň. Okraje těsta přehnu, aby byly silnější kraje. Zase potřu bílkem a peču cca 20 min.