Tvarohové kostky s borůvkami recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 4 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 150 g polohrubé mouky
- Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 4 lžíce vaječného likéru
- 1 lžička vanilkové pasty nebo dřeň z 1 vanilkového lusku
- 80 g moučkového cukru
- Borůvková poleva:
- 350 g borůvek
- 500 ml vody
- 2-3 lžíce krupicového cukru
- 1 sáček pudinkového prášku Zlatý klas
- 1 lžička vanilkové pasty
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup Tvarohové kostky s borůvkami
Postup přípravy receptu
-
Celá vejce šleháme s cukrem, až vznikne světlá pěna, pak zašleháme olej. Nakonec opatrně vmícháme mouku. Menší plech (30 x 20 cm) vyložíme pečícím papírem a nalijeme těsto. Pečeme při 180°C asi 15 minut. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
Větší cedník vyložíme čistou utěrkou, vložíme do něj tvaroh a nad vhodnou nádobou necháme asi 2 hodiny vykapat přebytečnou tekutinu. Pak s tvarohem smícháme ostatní suroviny na náplň. Tvarohovou náplň natřeme na vychladlý piškotový základ.
Připravíme borůvkovou polevu: borůvky dáme do kastrůlku spolu s vodou, cukrem, vanilkovou pastou a skořicí. Zlatý klas rozmícháme v trošce vody a přilijeme do kastrůlku. Vše přivedeme za stálého míchání k varu a 1-2 minuty povaříme. Necháme asi 10 minut lehce zchladnout a pak rovnoměrně rozetřeme na tvarohovou vrstvu. Před krájením necháme ztuhnout a vychladit.