Trvanlivé ovocné šťávy recept
Top Recepty, ZavařeninyPostup Trvanlivé ovocné šťávy
Postup přípravy receptu
-
Ovoce pečlivě omyjeme, nejlépe 3x, z toho 1x ve vlažné vodě.
Oprané ovoce dáme do nádoby, ve které ho budeme vařit a nalijeme na něj vodu.
Nad rybíz /odstopkovaný/ do výše 13 cm, nad ostatní stačí 6-8 cm. Přivedeme ho pomalu k varu, ale nevaříme a takto ho pak necháme 2 hodiny vyluhovat.
Pak ho přecedíme přes husté síto.
Na každý litr šťávy dáme 0,85 kg cukru, opět přivedeme k varu, ale jen přivést, nevařit.
Na 4 l šťávy přidáme 1 sáček kyseliny sorbové, zamícháme a přecedíme přes síto, do kterého dáme 1 cm vrstvu sterilní gázy. Ta se vymění po 3 l šťávy.
Láhve vymyjeme horkou vodou a plníme je horkou šťávou.
Uzavřeme je až druhý den korkem a nebo jiným uzávěrem.
Takto zpracované šťávy vydrží v chladnu a temnu až 2 roky, aniž by se zkazily.