Tmavé raženky recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- Omládek:
- 100 g vody
- rovná lžička sladěnky
- 130 g hladké mouky
- 8-10 g droždí
- Dále:
- 220 g odvaru z melty
- 30 g sádla
- 40 g žitné chlebové mouky
- 350 g pšeničné chlebové mouky
- 20 g mletého lněného semínka
- 2 lžičky soli
- lněná semínka na posyp
Postup Tmavé raženky
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny na omládek umícháme a necháme hodinu v teple místnosti pracovat.
K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, umícháme těsto, které necháme hodinu vykynout, během kynutí můžeme promísit.
Propracujeme na pomoučeném vále a rozdělíme na 12 dílů - z každého uděláme bulku a necháme 5 minut odpočinout.
Z bulek narazíme housky - kdo nemá raznici, dá na plech nakynout už rovnou tyhle bulky, které můžeme svrchu naříznout ostrým nožem nebo žiletkou. Raženky dáme na plech kynout vzhůru nohama - po vykynutí opatrně obrátíme, postříkáme vodou, posypeme lnem a dáme upéct do vyhřáté trouby (220°C/asi 15-20 minut).