Telecí na divoko recept

Top Recepty, Jiné maso

Suroviny na recept

750 g telecího masa plec, ořech...
cca 350 g kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel - směs
1 větší cibule
60 g másla + ořech másla nakonec
6 kuliček nového koření
2 bobkové listy
snítka rozmarýnu
pepř mletý
sůl
1 plnější lžíce hořčice plnotučné
1 dl červeného vína
vývar dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Telecí maso osolíme a opepříme, pokud budeme používat plec, která nemusí být kompaktní, zpevníme ji provázkem a pokud použijeme sušší část masa (kýtu), doporučuji prošpikovat několika hranolky špeku nebo slaniny.

  2. Očištěnou zeleninu pokrájíme na kostičky a dáme osmažit na rozpuštěné máslo s novým kořením a bobkovými listy dorůžova. Během přípravy zeleniny přidáme osmažit i pokrájenou cibuli. Ke konci smažení vložíme k zelenině osmažit ze všech stran i připravené maso.

  3. Když je maso zatažené, vmícháme k zelenině plnější lžíci plnotučné hořčice, snítku rozmarýnu a vše ještě krátce osmažíme, podlijeme vínem a vývarem a maso dusíme na mírném ohni pod poklicí doměkka, za občasného otočení a případného podlití dle potřeby.

  4. Měkké maso vyndáme, pokud jsme zpevňovali provázkem, tak ten odstraníme a maso necháme na teplém místě odpočinout. Během toho doděláme zeleninu.

  5. Vyndáme kuličky nového koření, bobkové listy, větvičku rozmarýnu a zeleninu buď přes cedník propasírujeme nebo ji rozmixujeme ponorným mixerem dohladka. Krémovou zeleninu přivedeme k varu a zředíme vývarem na požadovanou hustotu, jen tolik, abychom nemuseli zahušťovat moukou nebo jíškou, případně ještě dochutíme solí, pepřem. Do zeleniny vmícháme ořech másla na zjemnění, který necháme volně, již bez vaření, rozpustit.

  6. Maso nakrájíme na plátky. Podáváme s knedlíkem a zeleninovou omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!