Svíčková omáčka se sladkokyselým nálevem recept

Top Recepty, Omáčky

Suroviny na recept

500 g hovězího masa (dělám i z vepřového plecka a nebo co dům dá, třeba kuře, králík...)
kousek špeku nebo slaniny
1 cibule
1 mrkev
1 menší celer
1 petržel nebo pastiňák (když není, postačí mražená směs na svíčkovou)
smetana zakyslá
200 ml smetany ke šlehání
4 ks bobkový list
12 kuliček nového koření
10 kuliček celého černého pepře
6 kuliček jalovce (nemusí být)
tymián
sůl
cukr
ocet
citronka nebo citr. šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si přichystáme sladkokyselý nálev: smícháme 2 litry studené vody s 12 zarovnanými PL cukru, 5 ČL soli a 4 PL octa. Důkladně promícháme.

  2. Elektrický sporák si nastavíme na č. 6. V hrnci (papíňáku) na oleji osmahneme kořenovou zeleninu s kořením (bobkový list, pepř, jalovec, nové koření a tymián). Když je zelenina dostatečně osmahlá, přidáme k ní cibuli nakrájenou na půlměsíčky, asi minutku osmahneme a přidáme prošpikované maso.

  3. Maso osmahneme ze všech stran až začne zlátnout a zalijeme sladkokyselým nálevem (celé 2 litry). Necháme na č. 6 dokud nezačne papíňák syčet - potom stáhneme sporák na č. 3 a necháme hodinku vařit.

  4. Když je uvaříno, tak vyndáme masíčko, zeleninu scedíme a propasírujeme.

  5. Vrátíme zpět do hrnce a na č. 4 necháme vařit. Když to začne bublat, tak do hrnce vlijeme zakyslou smetanu, kterou jsme si předem rozmíchali v půllitru s trochou mléka a 2 naběračkami omáčky.

  6. Necháme přijít k varu a poté zahustíme jíškami Knorr. Dávám víc té tmavé, protože až tam nakonec přiliju smetanu, tak omáčka nebude tak světlá. Když je omáčka dostatečně hustá, tak do ní přilijeme smetanu a odstavíme ze sporáku.

  7. Do hotové omáčky hodíme na plátky pokrájené masíčko a je hotovo! Jen je-li potřeba, omáčku dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!