Švestkový koláč s vanilkovým krémem recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- těsto:
- 250 g hladké mouky
- 75 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 125 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- špetka prášku do pečiva
- náplň:
- 3/4 kg rozpůlených a vypeckovaných švestek
- 250 ml mléka
- 3 vejce
- 250 g smetany ke šlehání
- 1 vanilkový pudink
- 60 g másla
- 100 g cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- máslo na vymazání formy
Postup Švestkový koláč s vanilkovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na těsto dáme na vál v pořadí: mouka, cukry, prášek do pečiva, máslo a doprostřed vajíčko. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dvě poloviny.
Kulatou dortovou formu vytřeme máslem. Polovinu těsta rukama rovnoměrně rozložíme na dno formy, z druhé půlky vytvarujeme váleček o délce obvodu formy, přiložíme ho ke stranám okolo dna a prsty vytáhneme do výšky obvodové strany.
Dno poklademe švestkami (slupkou dolů) a odložíme. Troubu předehřejeme na 175°C.
Z mléka odebereme 4 lžíce, přidáme vejce, pudinkový prášek, dvě lžíce mouky a vše dobře rozšleháme.
V kastrůlku smícháme zbylé mléko, smetanu, máslo a cukr a přivedeme k varu.
Do vroucí tekutiny vlijeme pudinkovou směs a za stálého míchání povaříme.
Zhoustlý krém nalijeme na švestky do dortové formy, vložíme do trouby a pečeme asi hodinu. Necháme vystydnout ve formě, poté přemístíme do ledničky a necháme cca 2 hodiny chladnout.