Švestkové buchty jako od babičky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g třtinového cukru
- 250 ml mléka
- 120 g rozpuštěného másla
- 2 žloutky
- 40 g droždí (cca 1 kostka)
- špetka soli
- Náplň:
- 1 kg vypeckovaných půlených švestek
- skořicový cukr
- Na potření upečených buchet:
- 0,5 dcl rumu
Postup Švestkové buchty jako od babičky
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve uděláme kvásek. Do misky rozdrobíme kostku droždí, zasypeme lžící cukru, necháme společně rozpustit, zalijeme cca 10 lžícemi vlažného mléka a poprášíme lžící mouky. Dáme na teplé místo vykynout cca na 15 minut.
Mezitím připravíme zbytek těsta. Ve větší míse smícháme mouku s cukrem a špetkou soli, přidáme žloutky, zbytek mléka, cca 8 lžic rozpuštěného másla a přilijeme vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme cca hodinu nakynout pod utěrkou na teplém místě.
Po vykynutí rozdělíme těsto na cca18-20 dílů, ze kterých uděláme kuličky a z nich pak vytvoříme na pomoučeném vále kolečka. Každou buchtu naplníme 3-4 půlkami švestek (dle velikosti švestek), mezi švestky nasypeme do každé buchty cca lžičku skořicového cukru a pak buchtu opatrně zabalíme. Vkládáme na máslem vymazaný pekáček, každou buchtu ze všech stran potřeme zbytkem rozpuštěného másla a necháme ještě cca 10 minut vykynout. Poté vkládáme do předehřáté trouby a pečeme cca 30 minut na 175 stupňů Celsia dozlatova. Ještě horké buchty potřeme rumem pro lepší chuť a vůni.