Sváteční řezy recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 3 PL medu
- 100 g másla
- 160 g cukru
- 2 vejce
- 1 KL amonia
- 2 PL mléka
- 500 g hladké mouky
- Nádivka:
- 300 ml mléka
- 4 PL solamylu
- 2 žloutky
- vanilkový cukr
- 250 g másla
- 180 g cukru
- rum podle chuti
- Dále:
- výrazná marmeláda, např. rybízová (já použila svou z josty)
- Na polevu ušlehat:
- 400 g moučkového cukru
- 3 PL vroucího mléka
- 2 PL rumu
- 1 PL citronové šťávy
Postup Sváteční řezy
Postup přípravy receptu
-
Med, máslo a cukr rozehřejeme, po odstavení hned přidáme vejce, mléko a amonium. Mouku připravíme na vál a společně se směsí vypracujeme těsto. Rozdělíme na dva kusy, které rozválíme na plechy s pečícím papírem. Placky budou tenké, obě stejné, přes celý plech. Upečeme dozlatova v troubě předehřáté na 200°C.
Z mléka, solamylu, žloutků a vanilkového cukru uvaříme kaši. Cukr s máslem utřeme a přišleháme kaši. Přidáme rum podle chuti.
Upečenou placku řádně potřeme rumem, rozetřeme celou nádivku, přikryjeme druhou plackou, opět řádně porumujeme, potřeme bohatě marmeládou a navrch polevu. Dá se použít třeba klasická citronová.
Hotové řezy necháme uležet do druhého dne. Potom teprve krájíme obdélníčky.