Sváteční kuře na jablkách recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- 1 kuře
- 2 jablka
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce rybízové marmelády nebo rybízu
- petrželka na ozdobu
- kurkuma
- Nádivka:
- 1 lžíce másla
- 1 cibule najemno pokrájet
- 10 dkg žampionů nebo hříbků (pokrájené na plátky)
- 3 plátky šunky nakrájené najemno
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžíce posekané petrželky
- 2 jablka nahrubo postrouhané
- 1 lžíce citrónové šťávy
- sůl
- pepř
Postup Sváteční kuře na jablkách
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si nádivku: na másle osmahneme cibulku, přidáme žampiony nebo hříbky, orestujeme. Dále přidáváme šunku, strouhanku, petrželku – vše prohřejeme a přimícháme postrouhaná jablka s citrónovou šťávou. Kdo chce, přisolí, opepří.
Nádivku natlačíme do kuřete (já použila spojená stehna, která jsem sešila).
Kuře posypeme troškou kurkumy – pro barvu i chuť!
Pokud nám zůstane nádivka, dáme ji společně s kuřetem péct do trouby. Kuře trochu podlijeme vodou.
Zbylá 2 jablka oloupeme a vykrojíme jádřinec (vykrajovátkem, nebo nožem) a nakrájíme na 1 cm silná kolečka, která opečeme na másle.
K jablkům zamícháme marmeládu a zahřejeme, nebo jen přímo zdobíme jablka při servírování. Příloha: Ke svátečnímu kuřátku bych doporučovala rýži nebo bramborovou kaši. Toto kuřátko je velice jednoduché jak surovinami, tak přípravou, ale chuť je opravdu sváteční...