Svatební koláčky podle babičky recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

- 1 kg polohrubé mouky
- 24 dkg cukru
- 25 dkg másla
- 7 dkg droždí (nebo 1 kostka droždí)
- 1 dkg soli
- 4 lžíce rumu
- 6 žloutků
- 1 vanilkový cukr
- trochu citrónové kůry
- cca 400 ml mléka
- libovolné náplně
mak
povidla
tvaroh
- rozinky
- mandle - nasekané na proužky

Postup přípravy receptu

  1. Zahřejeme celé množství mléka a z části uděláme kvásek (do mléka rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít).

  2. V menší míse utřeme oba cukry se žloutky, poté i s máslem, rumem a citr. kůrou.

  3. Do velké mísy dáme mouku, do ní sůl a poté přimícháme cukrovo-žloutkovo hmotu z menší mísy, zbytek mléka a nakonec kvásek. Vše měchačkou pořádně spojíme (nebo si pomůžeme domácí pekárnou) a necháme cca 1 hodinu na teplém místě kynout.

  4. Mezitím si připravíme náplně: Makovou náplň dělám tak, že už v obchodě si koupím namletý mák, který je smíchaný s cukrem (dnes je tato směs běžně k dostání). Makovou směs smíchám s trochou mléka - tak aby byla akorád hustá a případně ji navíc ještě dosladím...Na povidlovou náplň používám klasická povidla, která zahustím rozdrcenými rumovými perníčky (též v obchodě běžně k dostání). Bez zahuštění by povidla tekla. Tvarohovou náplň dělám ze dvou kostek tvarohu (nikoliv vaniček!), 1 žloutku a 1 vejce + cukru dle chuti.

  5. Z vykynutého těsta děláme malé kuličky za pomoci mouky a klademe je na plech(moje babička dělá koláčky opravdu malinké, ale udělejte si je velké podle sebe a pamatujte, že ještě hodně nakynou). Do prostřed každé kuličky uděléme ďůlek např. koncem vařečky. Ďůlek naplníme buď makovou nebo povidlovou náplní. Na jednu z těchto náplní uděláme tvarohový ťuplík pomocí cukrářského sáčku. Na tvarohový ťuplík dáme rozinku, kterou jsme si předem namočili do horké vody s rumem. Do povidlových koláčků navíc zapícháme mandličky.

  6. Takto upravené koláčky necháme ještě chvilku (cca 10 minut) kynout a pak je strčíme do trouby na 150°C (dle typu trouby).

  7. Upečené a vychladlé koláčky dáme nejlépe do velkého hrnce zvlhnout. Chutnají báječně!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!