Šunkovo - houbová gougere recept
Top Recepty, OstatníSuroviny na recept
- Na těsto:
- 140 ml vody
- 3 PL změklého másla
- 60 g polohrubé mouky
- 2 promíchaná vejce
- hrst strouhaného sýru
- 1 KL dijonské hořčice
- sůl
- Náplň:
- hrst hub (čerstvých nebo mražených)
- hrst na nudličky nakrájené šunky
- čerstvé bylinky
- máslo
- hladká mouka
- cca 100 - 150 ml mléka nebo vývaru
- nastrouhaný sýr
- strouhanka na posypání
- pepř
- sůl
Postup Šunkovo - houbová gougere
Postup přípravy receptu
-
Na těsto rozpustíme v kastrůlku vodu s máslem, než začne voda vřít, mělo by být máslo rozpuštěné a od doby varu necháme cca půl minuty provařit.
Odstavíme a hned vmícháme mouku se solí. Stále mícháme a jakmile se těsto nelepí na stěny a vařečku, odložíme a necháme zchladnout.
Na pánvi orestujeme na másle nejprve šunku, vyjmeme a orestujeme houby do vypaření tekutiny. Osolíme, vyjmeme.
V pánvi umícháme z 1 PL másla a 1 PL hladké mouky jíšku, zalijeme postupně mlékem nebo vývarem a jakmile je bešamel hladký, přidáme houby, šunku a posekané bylinky. Odstavíme, dochutíme solí a pepřem.
Do těsta vmícháme hořčici, osolíme a postupně po menších dávkách zašleháváme vejce. Pokud je hmota hladká, lesklá a poměrně drží tvar, je hotovo. Může se stát, pokud jsou vejce velká, že je celá nevmícháte.
Nakonec vmícháme hrst nastrouhaného sýru.
Do zapékací misky přendáme těsto a od středu ho vytlačíme do stran, na dně by měla zůstat jen slabá vrstvička.
Vložíme šunkovou směs, posypeme trochou strouhanky a dáme do trouby, rozpálené na 200°C. Neotvíráme troubu.
Po 20 minutách stáhneme teplotu na 180°C a pečeme ještě cca 20 minut do zlatova.
Před koncem pečení posypeme sýrem a necháme zapéct.