Štědrák recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 500 g polohrubé mouky
- 1 žloutek
- trochu soli
- 70 g moučkového cukru
- 80 g másla
- 20 g droždí
- 3 dl mléka
- 1 vejce (na potření)
- Ořechová náplň:
- 120 g ořechů
- 100 g moučkového cukru
- voda
- vanilkový cukr
- Maková náplň:
- 120 g máku
- 100 g moučkového cukru
- mletá skořice
- voda
- Povidlová náplň:
- 150 g švestkových povidel
- voda
- 40 g moučkového cukru
- mletá skořice
- malinová šťáva
- 1 lžíce rumu
- Tvarohová náplň:
- 150 g tvarohu
- 1 lžíce moučkového cukru
- vanilkový cukr
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- 1 vejce
- 1 lžíce hrubé mouky
Postup Štědrák
Postup přípravy receptu
-
Připravíme dost husté kynuté těsto. Když dobře vykyne, rozdělíme ho na pět dílů a každý díl samostatně vyválíme na tenko.
Jeden díl přeložíme na vymaštěný plech, natřeme ořechovou náplní, přikryjeme druhým dílem těsta, potřeme makovou náplní, přiložíme třetí díl těsta, natřeme ho povidlovou náplní a přikryjeme čtvrtým dílem těsta, který natřeme tvarohovou náplní. Nakonec náplň zakryjeme posledním vyváleným dílem těsta.
Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a ve vyhřáté troubě upečeme. Krájíme až zcela vychladlý.
Příprava ořechové náplně: Rozemleté ořechy smícháme s cukrem a malým množstvím vody, chvíli povaříme, dochutíme vanilkovým cukrem.
Příprava makové náplně: Mletý mák smícháme s cukrem a skořicí, rozředíme podle potřeby vodou a chvíli povaříme.
Příprava povidlové náplně: Švestková povidla rozvaříme s vodou, přidáme cukr, skořici, malinovou šťávu, rum a všechno dohromady promícháme.
Příprava tvarohové náplně: Měkký tvaroh propasírujeme přes síto, přidáme moučkový a vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, žloutek a všechno dohromady promícháme. Nakonec zlehka přimícháme mouku a tuhý sníh ušlehaný z bílku. Je-li náplň hustá, přidáme trochu smetany, je-li řídká, přimícháme strouhanku.