Steak z nízkého roštěnce s cibulkou restovanou na špeku a rozpečeným Hermelínem recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- 4 plátky nízkého roštěnce (striploin steak) po 200 g
- 2 Hermelíny
- 2 cibule
- 100 g špeku
- olivový olej
- mletý pepř čtyř barev
- hrubě mletá mořská sůl
- 1-2 lžíce másla
- 100 ml masového vývaru (nebo horké vody)
Postup Steak z nízkého roštěnce s cibulkou restovanou na špeku a rozpečeným Hermelínem
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme a zbavíme okrajových tukových blan. Potřeme olejem a necháme v chladničce odležet (od zakoupení dobře vyzrálého masa asi jeden den).
Hodinu a půl před úpravou přemístíme do pokojové teploty, aby bylo maso rovnoměrně tepelně připravené.
Troubu předehřejeme na 150°C a vložíme do ní talíře k podávání.
V pánvi rozehřejeme špek, který jsme pokrájeli na kostičky a opečeme na něm tenká kolečka cibule dohněda.
Přendáme do vhodné nádoby, navrch položíme podélně rozkrojený Hermelín (řeznou stranou vzhůru) a udržujeme horké, ale křupavé v troubě. Dobře rozehřejeme vhodnou pevnou (nejlépe litinovou) pánev, potřeme ji kůží ze špeku a vložíme plátky masa, které těsně předtím osolíme hrubě mletou mořskou solí.
Opečeme z jedné strany 4 minuty, otočíme, snížíme teplotu a opékáme další 4 minuty. Opečené maso přendáme na nahřátý talíř a vložíme do trouby.
Do výpeku v pánvi přidáme lžíci másla, cca 100 ml horkého masového vývaru, dochutíme pepřem a necháme zredukovat na požadovanou hustotu.
Maso klademe na talíře, přelijeme ochuceným výpekem, posypeme kostičkami špeku a kolečky restované cibulky a navrch položíme polovinu rozpečeného Hermelínu.