Šťavnatý burger recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- Na karbenátek
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 zarovnaná lžíce francouzské hořcice
- 1 - 2 lžičky worcesteru
- 1 větší větvička tymiánu
- sůl
- čerstvý mletý pepř
- (Na žemle)
- 15 g droždí
- 260 g polohrubé mouky
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
- 1 vejce na potření
- 120 ml mléka
- 3 lžíce tekutého másla
- sezamová semínka
- Na oblohu
- čedar
- 4 cherry rajčátka
- 1/2 menšího ledového salátu
- kečup
- domácí majonéza
- 1/2 malé cibule
- 1 stroužek česneku
- zavařená okurka
- pepř
- sůl
- 4 lžíce opečených dýňových semínek
Postup Šťavnatý burger
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si zaděláme těsto na žemle. V pekárně si rozdrobíme droždí, přidáme cukr a přidáme 2 lžíce vlažného mléka. Já nechám párkrát v pekárně projet míchání (cca 2 minutky), pekárnu zastavím a nechám nakynout kvásek. Jakmile se na kvásku objeví bubliny, přidáme mouku, sůl, zbytek mléka, jedno vejce a rozpuštěné máslo.
Necháme pekárnou promíchat a vykynout (program těsto). Po nakynutí si těsto lehce propracujeme na pomoučněném vále, pokud hodně lepí, podsypeme dostatečným množstvím mouky.
Rozdělíme si na 4 bochánky, dáme na plech vyložený pečícím papírem, necháme dalších cca 20 minut kynout pod utěrkou, poté bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a pečeme ve vyhřáté troubě na cca 180 stupňů 15-20 minut.
Karbanátky: Mleté maso pořádně propracujeme s hořčicí, worcesterem a kořením, vytvoříme si 4 placky, silné cca 1-1,5 cm a necháme odpočinout.
Na pánvi na troše oleje zprudka orestujeme, aby se maso zatáhlo a dáme do trouby pod gril. Doporučuji použít grilovací tácek, burger pustí hodně šťávy, která se tímto zadrží krásně mimo burger (pokud ji je opravdu moc, tak šťávu slívám, aby byl burger pěkně křupavý).
Vychladlé žemle rozkrojíme, na rozpálenou pánev bez tuku, položíme bulky řeznou stranou dolů a opečeme.
Spodní díl pomažeme trochou kečupu, přidáme nakrájený ledový salát, cherry rajče na plátky, dáme čerstvě ugrilovaný burger, posypeme nastrouhaným čedarem a přidáme lžíci majonézy, do které přidáme trošku na drobno nakrájené cibule, na jemném struhadle strouhanou okurku a utřený česnek (popřípadě dochutíme solí či pepřem), posypeme dýňovými semínky, přiklopíme houskou, přimáčkneme, pořádně otevřeme pusu a jíme.