Staropražské koláče recept
Top Recepty, Domácí pekárnaSuroviny na recept
- Těsto:
- 175 ml mléka
- 75 g rozpuštěného másla
- 1 žloutek
- špetka soli
- 300 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- kůra z 1/2 citrónu
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/4 kostky droždí
- 1 rozšlehané vejce na potření koláčů
- Drobenka:
- 3 PL polohrubé mouky
- 3 PL cukru krupice
- 2 PL másla
- 1/2 ČL mleté skořice
- Krém:
- 250 ml mléka
- 50 g cukru
- 1 žloutek
- 3 PL polohrubé mouky
- 100 g másla
Postup Staropražské koláče
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na těsto dáme v tomto pořadí do pekárny a zapneme program TĚSTO.
V době kynutí těsta si připravíme skořicovou drobenku a krém. Suroviny na drobenku dáme do misky a prstama důkladně propracujeme.
Krém: V kastrolku si svaříme mléko s cukrem. Trochu mléka si předem odlijeme do misky, přidáme žloutek, mouku a promícháme.
Jakmile bude mléko v kastrole horké (nesmí vřít), vlijeme obsah misky opatrně do kastrolu k mléku a mícháme, dokud směs nezhoustne.
Po zhoustnutí povaříme ještě asi 2 minuty a sejmeme z ohně. Necháme chvíli odstát, a pak tuto směs vlijeme do mixéru a šleháme do vychladnutí.
Když je krém vlažný, přidáme na kousky nakrájené máslo. Šleháme, dokud není zcela hladký. Hotový krém dáme vychladit do ledničky.
Těsto vyndáme z DP, rozdělíme na 6 dílů a z každého vypracujeme koláč, který pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme skořicovou drobenkou a necháme cca 10 min. nakynout.
Pak dáme do předem vyhřáté trouby na 170°C a pečeme cca 15 min.
Koláče necháme vychladnout. Studené koláče rozřízneme a naplníme vanilkovým krémem.