Staročeská kachna s knedlíkem a se zelím recept

Top Recepty, Drůbeží maso

Suroviny na recept

mladá kachna (cca 2 kg)
Staročeské koření
kousek špeku
jablko
cibule
sůl
Dušené zelí:
1 velké sterilované kysané zelí
cibule
trochu celého kmínu
cukr
hladká mouka
Kynuté knedlíky:
1 kg polohrubé mouky
2 vejce
cca 600 ml mléka
sůl
42 g kvasnic (kostka)

Postup přípravy receptu

  1. Kachnu omyjeme, osolíme, okořeníme cca 2 lžičkami Staročeského koření - nešetřete, aby byla kachna krásně provoněná kořením, dáme koření i dovnitř.

  2. Jablko omyjeme a tak, jak je, ho vložíme do kachny.

  3. Cibuli očistíme a celou ji také vložíme do kachny.

  4. Kachnu dáme do pekáčku prsíčky dolů, posypeme kousky špeku a dáme péct přiklopené na 2 hodinky do trouby na 180 °C.

  5. Dopečeme odklopené na kůrčičku dozlatova ještě 15-20 minut.

  6. Knedlíky: mouku dáme do vyšší mísy, osolíme, rozklepneme vejce, rozdrolíme kvasnice a podlejeme vlažným mlékem.

  7. Necháme chviličku odstát, aby vzešly kvasnice, pak zaděláme těsto a necháme cca 50 minut kynout.

  8. Rozdělíme na 4 části, vyválíme z nich na pomoučeném vále knedlíky a vaříme v osolené vodě po dvou cca 12-15 minut.

  9. Zelí: cibulku pokrájíme na jemno, osmahneme v hrnci a přidáme kmín.

  10. Dále přidáme pokrájené zelí s polovinou láku (pokud máme zelí z pytlíku, tak bez láku a propláchnuté - je hodně kyselé).

  11. Podusíme do měkka a ochutíme trochou cukru.

  12. Nakonec zelí poprášíme moukou a provaříme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!