Staročeská kachna s knedlíkem a se zelím recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- mladá kachna (cca 2 kg)
- Staročeské koření
- kousek špeku
- jablko
- cibule
- sůl
- Dušené zelí:
- 1 velké sterilované kysané zelí
- cibule
- trochu celého kmínu
- cukr
- hladká mouka
- Kynuté knedlíky:
- 1 kg polohrubé mouky
- 2 vejce
- cca 600 ml mléka
- sůl
- 42 g kvasnic (kostka)
Postup Staročeská kachna s knedlíkem a se zelím
Postup přípravy receptu
-
Kachnu omyjeme, osolíme, okořeníme cca 2 lžičkami Staročeského koření - nešetřete, aby byla kachna krásně provoněná kořením, dáme koření i dovnitř.
Jablko omyjeme a tak, jak je, ho vložíme do kachny.
Cibuli očistíme a celou ji také vložíme do kachny.
Kachnu dáme do pekáčku prsíčky dolů, posypeme kousky špeku a dáme péct přiklopené na 2 hodinky do trouby na 180 °C.
Dopečeme odklopené na kůrčičku dozlatova ještě 15-20 minut.
Knedlíky: mouku dáme do vyšší mísy, osolíme, rozklepneme vejce, rozdrolíme kvasnice a podlejeme vlažným mlékem.
Necháme chviličku odstát, aby vzešly kvasnice, pak zaděláme těsto a necháme cca 50 minut kynout.
Rozdělíme na 4 části, vyválíme z nich na pomoučeném vále knedlíky a vaříme v osolené vodě po dvou cca 12-15 minut.
Zelí: cibulku pokrájíme na jemno, osmahneme v hrnci a přidáme kmín.
Dále přidáme pokrájené zelí s polovinou láku (pokud máme zelí z pytlíku, tak bez láku a propláchnuté - je hodně kyselé).
Podusíme do měkka a ochutíme trochou cukru.
Nakonec zelí poprášíme moukou a provaříme.