Štafetková roláda recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 8-10 bílků (z 8L-10M vajec)
- 200 g moučkového cukru
- 120 g hladké mouky
- 80 g mletých vlašských ořechů
- Krém:
- 300 ml mléka
- 100 g cukru
- 1 vanilkový pudink
- 250 g másla
- 2 PL mleté kávy (ne rozpustné)
- 4 PL vroucí vody
- 50 ml vaječného koňaku nebo rumu
- Poleva:
- 100 g čokolády na vaření
- 1 cm plátek másla
- 50 ml smetany
Postup Štafetková roláda
Postup přípravy receptu
-
Nejprve rozpalte troubu na 190 °C a připravte těsto. Bílky s cukrem ušlehejte v tuhý sníh a postupně do něj vmíchejte mouku a mleté ořechy. Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete zlehka hmotu a uhlaďte stěrkou. Pečte do zrůžovění asi 20 minut. Zkuste špejlí, zda těsto již nelepí. Během pečení uvařte z mléka, cukru a pudinkového prášku hustý pudink a nechte ho zchladnout. Mletou kávu spařte vroucí vodou. Pak do pudinku zašlehejte máslo, vaječný koňak nebo rum a kávu. Dobře promíchejte, případně doslaďte dle chuti.
Plát na roládu vyjměte z plechu i s papírem a nechte na mřížce trochu zchladnout. Pak ho podélně i s papírem stočte do rolky a nechte úplně vychladnout. Zase plát opatrně rozbalte a papír sloupněte. Namažte ho krémem, ne až ke kraji, a stočte do rolády. Nechte v lednici alespoň hodinu ztuhnout. Na polevu rozpusťte ve vodní lázni čokoládu s máslem a nakonec vmíchejte smetanu. Vychlazenou roládu polijte čokoládou a po ztuhnutí dozdobte krémem. Opět nechte vychladit.
Roládu můžete také nakrájet na širší plátky, ty polít čokoládou a nazdobit krémem. Vzniknou tak krásné malé dortíky.