Srdíčkový cheesecake recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 185 g změklého másla
- 155 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 150 g polohrubé mouky
- 2 KL prášku do pečiva
- 2 PL kakaa holandského typu
- 125 ml podmáslí
- Cheesecake:
- 200 g čokoládových sušenek
- 80 g rozpuštěného másla
- 500 g krémového sýra (použila jsem Lučinu)
- 155 g krupicového cukru
- 250 ml smetany na šlehání
- 150 g bílé čokolády
- 2 PL horké vody
- 1 PL práškové želatiny
- Poleva:
- 125 ml smetany na šlehání
- 200 g čokolády na vaření
Postup Srdíčkový cheesecake
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme piškot na srdíčka: Změklé máslo a krupicový cukr vyšleháme do pěny, postupně zašleháme vejce. Mouku promícháme s práškem do pečiva a kakaem a střídavě s podmáslím zašleháme do žloutkové směsi. Vylijeme do plechu cca 20 x30 cm, vyloženého pečicím papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 15 minut. Necháme vychladnout a vykrájíme vykrajovačkou srdíčka o velikosti asi 7 cm.
Připravíme si sušenkový korpus tak, že čokoládové sušenky rozmělníme v robotu a postupně přidáváme rozpuštěné máslo. Tuto hmotu natlačíme na dno chlebíčkové formy o vel 10x30cm, kterou jsme si před tím vyložili potravinářskou fólií. Necháme v lednici ztuhnout.
Dvě lžíce horké vody zasypeme lžící práškové želatiny a necháme stát. Krémový sýr rozšleháme se smetanou (oboje musí mít pokojovou teplotu) a cukrem v hladkou hmotu, přišleháme ve vodní lázni rozpuštěnou bílou čokoládu (opatrně, pomalu rozpouštět, při přehřátí se ráda cuckuje!!). Do vodní lázně uložíme i předpřipravenou želatinu, rozpustíme a přišleháme do krému.
Na vychladlý sušenkový korpus vylijeme polovinu krémové směsi, do středu uložíme, špičkou dolů, vykrájená srdíčka, pěkně těsně jedno za druhým, aby se mezi ně nedostal krém a zalijeme zbytkem krému. Uhladíme a uložíme ztuhnout do lednice.
Na polevu přivedeme k varu smetanu na šlehání a přidáme nalámanou čokoládu na vaření. Mícháme, dokud poleva není hladká a lesklá.
Vychlazený a ztuhlý dortík polijeme čokoládovou polevou.