Špízy z vepřových palců v rozmarýnové marinádě a s brusinkovým dipem recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- Na špízy:
- 4 vepřové palce o váze cca 800 g
- 2 jablka
- 200 g žampionů
- 200 g pršuta
- olej do pekáče
- Na marinádu:
- 2 větvičky rozmarýnu
- 100 ml sezamového oleje nebo olivového oleje
- lžička celého zeleného pepře
- lžička hrubozrnné soli s kouřovou vůní
- Na dip:
- 200 g čerstvých brusinek
- 2 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce červeného vína
- limetková šťáva z 1/2 limety
- 2 lžičky brusinkového kompotu (měla jsem rybíz alá brusinky)
- sůl
- pepř čerstvě mletý
- lžička solamylu
- trocha vody
Postup Špízy z vepřových palců v rozmarýnové marinádě a s brusinkovým dipem
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme marinádu: otrháme rozmarýn, chceme jen jehličky. Všechny ostatní suroviny dáme do hmoždíře nebo mixéru a rozmělníme na kaši. Palce nakrájíme na plátky a omatláme je v marinádě. Dáme do nádoby s pokličkou a necháme přes noc v lednici.
Pokud máme dřevěné špízy, namočíme je na chvilku do vodu nebo je naolejujeme. Střídavě na špízy napichuje maso, šunku, půlky žampionů, plátky jablek bez slupek a jader.
Pekáček lehce přetřeme olejem a naskládáme do něj špízy. Povrch ještě zakapeme olejem. Pokud zbudou jablka nebo žampiony, přidáme je navolno do pekáče.
Vložíme do trouby a přiklopené poklicí pečeme na 200° cca 30 minut. Pak ještě 15 minut bez poklice. Já jsem nepodlévala, protože jablka a žampiony pustí šťávičku, která nám udělá nádherně navinulý sosík.
Dip: brusinky dáme do síta, propláchneme. Do kastrolu se sendvičovým dnem nasypeme brusinky, přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Až brusinky začnou pukat, přidáme víno, necháme provařit, přidáme sůl, pepř a limetkovou šťávu. Nakonec zahustíme solamylem, rozmíchaným ve dvou lžících vody. Necháme probublat a máme hotovo.
Podáváme nejlépe s pečeným bramborem. Dip podáváme studený v miskách nebo přímo na talíř. Kdo chce, může zlehka ohřát.