Slovácká hřibová kyselica recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 1 velká hrst sušených houb
- sušené švestky, trnky po našem (10 ks+ povidla, nemusí být)
- 250 g kysaného zelí (a hlavně voda z něj)
- 250 g sterilovaných fazolí
- 4 brambory
- domácí či kvalitní klobáska
- 1 cibule
- sádlo
- smetana
- 4 kuličky nové koření
- 1 bobkový list
- pepř
- sůl
- kmín
- mouka
Postup Slovácká hřibová kyselica
Postup přípravy receptu
-
Večer namočíme sušené houby, řádnou hrst (nebo dvě) a necháme do rána. Osmažíme v hrnci střední cibuli do zlatova na sádle, posypeme hladkou moukou. Za stálého míchání přidáme houby i s vodou a chvíli vše mírně dusíme. Zalejeme horkou vodou z konvice (1,5 litru), přidáme sůl, pepř, bobkový list, nové koření a špetku drceného kmínu. Vaříme 15 minut.
Pak přidáme brambory nakrájené na kostičky a vaříme skoro do měkka cca 10-12 minut (brambory se musí uvařit před zelím, je třeba chutnat, se zelím se neuvaří). Přidáme kysané zelí, pokrájené ručně na ještě jemněji a hlavně vodu z něj (to je ta kyselica). Vaříme vše dalších 15-20 minut.
Mezitím bokem uvaříme kvalitní klobásku (může být i osmažená) a pokrájíme ji dle libosti, já krájím na kolečka a ta ještě na čtvrtky (tentokrát jsem vařil nakrájenou klobásku už přímo s houbami). Přidáme do polévky.
Po pěti minutách přidáme sušené trnky nakrájené na kolečka (je možno přidat i trochu povidel). Po pěti minutách přidáme sterilizované fazole i se šťávou, samozřejmě lze bokem povařit čerstvé fazole a zahustíme smetanou ke šlehání. Necháme projít chvíli varem a dojít na vypnutém kole. Dochutíme dle chuti octem nebo cukrem a podáváme.