Šlehačkovo-ovocný řez recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Piškot:
- 4 vejce
- 20 dkg moučkového cukru
- 20 dkg polohrubé mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 10 lžic oleje
- 8 lžic horké vody
- špetka soli k bílkům
- Ovocný krém:
- 2 větší jablka
- 2 větší banány
- 2 pomeranče (lze nahradit mandarinkami čerstvými nebo kompotovanými)
- 4 lžíce krystalu cukru (použila jsem třtinový)
- 20 dkg másla
- 1 lžíce rumu
- citronová šťáva
- 2 šlehačky Rama Cremefine (nebo 40% šlehačky)
- 1 sypká šlehačka v prášku (nebo jiný práškový ztužovač šlehačky)
- citronová šťáva na pokropení piškotu
Postup Šlehačkovo-ovocný řez
Postup přípravy receptu
-
Piškot: Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
Žloutky šleháme s cukrem do pěny, potom postupně zašleháme olej a horkou vodu a šleháme. Ještě nám směs šleháním pěkně nabude. Nakonec zlehka přes síto přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Pečeme v předehřáté troubě asi 30-35min. při 160°C. Špejlí píchneme několikrát nejlépe doprostřed formy a musí být suchá.
Během pečení si přichystáme ovocný krém: jablka+banány nastrouháme a pokropíme citron.šťávou. Oloupané pomeranče/mandarinky nakrájíme najemno (já jsem použila kompotované-1 plechovku).
Na pánvi rozpustíme cukr do karamelu, do hotového vmícháme lžíci másla a ovoce. Dusíme chvíli, než se odpaří veškerá šťáva (netrvá to dlouho…), odstavíme, přidáme zbytek másla, rum, citron.šťávu podle své chuti a mícháme, až se máslo řádně rozpustí.
Krém dáme stranou trochu vychladnout (díky máslu bude ovocný krém pevnější.)
Vyšleháme obě šlehačky s cukrem a ztužovačem dotuha (trochu hotové šlehačky si nezapomeneme odložit na závěrečné zdobení).
Vychladlý korpus jednou prořízneme, pokapeme citron. šťávou, potřeme šlehačkou a přiklopíme horní díl zpět. Mírně zatlačíme. Nahoru naneseme vychladlý ovocný krém (i když se Vám bude zdát krému hodně, dejte všechen – čím vyšší vrstva, tím lepší) a ozdobíme.vDáme vychladit do lednice. Minimálně na 3 hodiny, nebo přes noc – krém ztuhne hned, ale záleží, jak se Vám podaří našlehat šlehačku. Mě se moc nedařilo – použila jsem 40% místo oblíbené Cremefine a byla řidší, tak jsem krájela až druhý den.