Šlehačkovo-ovocný řez recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Piškot:
4 vejce
20 dkg moučkového cukru
20 dkg polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
10 lžic oleje
8 lžic horké vody
špetka soli k bílkům
Ovocný krém:
2 větší jablka
2 větší banány
2 pomeranče (lze nahradit mandarinkami čerstvými nebo kompotovanými)
4 lžíce krystalu cukru (použila jsem třtinový)
20 dkg másla
1 lžíce rumu
citronová šťáva
2 šlehačky Rama Cremefine (nebo 40% šlehačky)
1 sypká šlehačka v prášku (nebo jiný práškový ztužovač šlehačky)
citronová šťáva na pokropení piškotu

Postup přípravy receptu

  1. Piškot: Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.

  2. Žloutky šleháme s cukrem do pěny, potom postupně zašleháme olej a horkou vodu a šleháme. Ještě nám směs šleháním pěkně nabude. Nakonec zlehka přes síto přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

  3. Pečeme v předehřáté troubě asi 30-35min. při 160°C. Špejlí píchneme několikrát nejlépe doprostřed formy a musí být suchá.

  4. Během pečení si přichystáme ovocný krém: jablka+banány nastrouháme a pokropíme citron.šťávou. Oloupané pomeranče/mandarinky nakrájíme najemno (já jsem použila kompotované-1 plechovku).

  5. Na pánvi rozpustíme cukr do karamelu, do hotového vmícháme lžíci másla a ovoce. Dusíme chvíli, než se odpaří veškerá šťáva (netrvá to dlouho…), odstavíme, přidáme zbytek másla, rum, citron.šťávu podle své chuti a mícháme, až se máslo řádně rozpustí.

  6. Krém dáme stranou trochu vychladnout (díky máslu bude ovocný krém pevnější.)

  7. Vyšleháme obě šlehačky s cukrem a ztužovačem dotuha (trochu hotové šlehačky si nezapomeneme odložit na závěrečné zdobení).

  8. Vychladlý korpus jednou prořízneme, pokapeme citron. šťávou, potřeme šlehačkou a přiklopíme horní díl zpět. Mírně zatlačíme. Nahoru naneseme vychladlý ovocný krém (i když se Vám bude zdát krému hodně, dejte všechen – čím vyšší vrstva, tím lepší) a ozdobíme.vDáme vychladit do lednice. Minimálně na 3 hodiny, nebo přes noc – krém ztuhne hned, ale záleží, jak se Vám podaří našlehat šlehačku. Mě se moc nedařilo – použila jsem 40% místo oblíbené Cremefine a byla řidší, tak jsem krájela až druhý den.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!