Slavný vídeňský závin recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 vejce
- 1 lžíce másla
- Náplň
- 125 g másla
- 4 lžíce strouhanky
- 75 g rozinek
- 2 kg nakyslých jablek
- 75 g sekaných mandlí nebo oříšků
- 1 lžička skořice
- 100 g cukru
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup Slavný vídeňský závin
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosijeme na vál, přidáme olej, vejce, sůl a 125 ml vlažné vody a vše zpracujeme v hladké těsto. Bochánek těsta necháme cca 45 minut odpočívat.
Mezitím si připravíme náplň. V pánvi rozpustíme 100 g másla a na něm opečeme strouhanku. Jablka nakrájíme na tenké plátky, smícháme je s rozinkami, skořicí, cukrem a opečenou strouhankou.
Na vále rozprostřeme utěrku, kterou silně pomoučníme a těsto dotenka rozválíme.
Těsto potřeme lžící rozpuštěného másla, ruce si smočíme v mouce, vsuneme je pod těsto a odspodu je roztahujeme do všech stran. Těsto musí být tak tenké, že je pod ním vidět kresba na utěrce!
Na těsto dáme náplň a pomocí utěrky závin srolujeme.
Plech vymažeme tukem a opatrně závin přeneseme. Zbytkem másla potřeme také závin.
Pečeme 30-40 minut při 180 stupních.