Slavnostní řezy recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 600 g hladké mouky
- 250 g cukr krupice
- 2 vejce
- 3 polévkové lžíce medu
- 3 polévkové lžíce mléka
- 120 g másla
- 1 kávová lžička vrchovatá sody
- Krém:
- 250 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 400 ml mléka
- 1 vanilkový puding
- mletý cukr
- mandlové aróma
- marmeláda
- citrónová poleva (já kupuji v sáčku)
- rum
Postup Slavnostní řezy
Postup přípravy receptu
-
Máslo rozpustíme, přidáme med, cukr, mléko, vejce a sodu, na mírném plameni přivést k varu a za stálého míchání nechat hmotu zkaramelizovat (bude mírně hnědá, nesmí se ale vařit). Nechat vychladit.
Pak hmotu vlijeme do mouky a vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2 části. Těsto se někdy lepí (asi kvalita mouky), tak trošku mouky přidám. Vyválíme na pečící papír, který jsme si ustřihli podle plechu, dáme na plech a necháme do druhého dne odpočinout, přikryté mikroténem aby neoschlo.
Pečeme na 200°C do červena.
Z vychladlých plátů stáhneme papír, spodní plát potřeme po celé ploše rumem, nádivkou a přiklopíme druhým plátem tak, aby strana, kde byl pečící papír, byla nahoře. Potřeme marmeládou a polijeme citronovou polevou.
Řezy necháme 1-2 dny rozležet.
Krém: Z mléko,vanilkový cukr a puding uvařit a nechat vychladnout,máslo rozšlehat a postupně přidávat puding. Podle chuti přidáme mletý cukr a mandlové aróma.