Sachrův dort recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- 130 g hořké čokolády
- 135 g změklého másla
- 150 g moučkového cukru
- 6 velkých vajec pokojové teploty (žloutky a bílky zvlášť)
- špetka soli
- 20 g vanilkový cukr (ne vanilinový)
- 100 g krystalového cukru
- 125 g polohrubé mouky
- máslo a hrubá mouka na vysypání formy
- meruňková marmeláda
- 2 lžíce rumu
- 250 g hořké čokolády
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
Postup Sachrův dort
Postup přípravy receptu
-
Čokoládu nalámeme do misky a rozpustíme ve vodní lázni, za stálého míchání necháme vychladit.
Máslo vyšleháme do pěny s moučkovým cukrem. Po jednom zašleháme žloutky.
Nakonec přilijeme zvolna čokoládu, pořád šleháme.
Z bílků, soli, krystalového cukru a vanilkového cukru vyšleháme sníh. Opatrně ho po částech vmícháme do těsta.
Nakonec přes sítko proséváme mouku a jemně vmícháváme (opatrnost je na místě, těsto musí zůstat jemné a nadýchané, ideálně to jde postupně, vmíchávat jen stěrkou).
Pečeme (vymazaná, vysypaná kulatá forma, cca 22 cm) na 200°C cca 15 minut, pak snížíme teplotu na 180°C a dopečeme ještě cca 30 minut. Necháme úplně vychladnout ve formě.
Strunou (nožem) zarovnáme, aby zůstal hezký rovný korpus.
Marmeládu s rumem zhruba 3 minuty provaříme za stálého míchání.
Propasírujeme přes sítko a celý korpus důkladně potřeme hladkou směsí. Necháme dobře vychladit.
Nalámeme čokoládu na malé kousky a přidáme máslo.
Smetanu zahřejeme, tak aby se skoro vařila. Nalijeme ji na čokoládu s máslem.
Necháme půl minuty stát a pak začneme míchat. Mícháme, dokud není všechna čokoláda rozpuštěná a hladká. Necháme zchladnout (ponořený prst necítí teplo), průběžně promícháváme.
Na chladný korpus naléváme polevu, případně roztíráme paletovým nožem.
Potřeme i boky dortu. Díky chladnému korpusu poleva rychle tuhne, což umožní vyšší vrstvu polevy.
Dort podáváme ideálně až druhý den, s kopečkem ušlehané šlehačky.