Ryba (filé) s česneko - bazalkovou chutí, zeleninovou přílohou a dresinkem - parní hrnec recept
Top Recepty, RybySuroviny na recept
- 2 porce rybí filé
- sůl
- 1 citron - šťáva
- česnek 2 - 3 stroužky
- bazalka 6 listů
- máslo
- •Zeleninová příloha:
- Brambory 4 ks
- mrkev 2 ks
- brokolice
- kmín celý
- sůl
- •Dresink:
- Zakysaná smetana 100 ml
- česnek 1 - 2 stroužky
- sůl
- bazalka 2 listy nebo zelená cibulka
- pepř bílý mletý
- špetka cukru (nemusí být)
Postup Ryba (filé) s česneko - bazalkovou chutí, zeleninovou přílohou a dresinkem - parní hrnec
Postup přípravy receptu
-
Rybí porce si z obou stran lehce osolíme a potřeme dvěma stroužky prolisovaného česneku. Vrchní stranu ryb si pokapeme citron. šťávou, posypeme najemno pokrájenou bazalkou, na jemné plátky pokrájeným česnekem a necháme chvilku odstát.
Mezitím si oloupeme brambory a mrkev a obojí si nakrájíme na šestinky. Zeleninu opláchneme, jen lehce osušíme a posypeme solí a kmínem. Brokolici si rozdělíme na růžičky, nakrojíme jí košťály do kříže a lehce ji osolíme.
Do parního hrnce dáme vodu dle návodu, do parní nádoby vsypeme brambory a mrkev a dáme na 10 min. pařit.
Mezitím si do druhé parní nádoby dáme porce ryb (file) a poklademe je kousky másla. - Já si pod rybu dávám kousek pečícího papíru, který na několika místech prostříhám, aby jím mohla procházet pára.-
Po 10 min. přidáme k zelenině osolené kousky brokolice, přidáme na hrnec (nahoru) druhou nádobu s rybami a dáme ještě na 7 - 10 min. pařit. Pařím jen tak dlouho, dokud není ryba i vprostřed pevná. Zůstane tak krásně šťavnatá a není zbytečně přepařená.
Než se udělá rybka, tak si můžete udělat dresink smícháním zakysanky, bylinek, česneku, soli a špetky pepře.
Brambory si na talíři můžeme ještě omastit máslem, anebo je přelijeme lžičkou vypařené šťávy. Podáváme s dresinkem.