Rusnacke pirohy recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- asi 500 g hrubé mouky nebo polohrubé mouky
- asi 400 ml vody
- 1 PL oleje
- sůl
- 1/2 tvarohu (125g)
- 4-5 uvařených brambor
- cibule
- sádlo nebo olej
- zakysaná smetana
Postup Rusnacke pirohy
Postup přípravy receptu
-
Z muky, vody, oleja a stipky soli urobime cesto, nema byt take tuhe ako rezancove, aby sa nam dalo dobre valkat. Ja to robim od oka, takze radsej si urobte redsie cesto, to sa da zahustit mukou ak by bolo treba.
Zemiaky popucime vidlickou a zmiesame s tvarohom a solou na homogennu zmes.
Cesto rozdelime na dve casti a rozvalkame na hrubku asi 2-3mm.
Vykrajujeme formickou kolieska, koliesko vlozime do formicky, naplnime lyzickou plnky, zavrieme a zatlacime (pozor, poriadne pritlacit hlavne kraje pri zhybe (spice). Takto urobime pirohy z celeho cesta, mozeme plnit aj inou plnkou, fantazii sa medze nekladu. Mne sa minula plnka a tak som posledynch par kusov naplnila ceresnovym dzemom. Tie budu mat samozrejme inu posypku.
Pirohy varime asi 20 min v osolenej vode. Medzitym si nakrajame cibulu a dame ju oprazit na mast alebo olej. Normalne by tam mala byt aj slanina, ale toto je postny variant.
Vyberieme na tanier, polejeme kyslou smotanou a oprazenou cibulou.
Ked nemame formicky na pirohy, cesto nakrajame na stvorce asi 7x7cm, naplnime a skladame po uhlopriecke a strany poriadne zlepime.