Rozmarná panenka (návštěvní) recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 200 g vepřové panenky
- dámská hrstička sušených brusinek
- 3 až 4 plátky pršutu
- panák (velký) višňovice
- miska kompotovaných meruněk
- špetka mleté skořice
- lžička cukru
- miska hříbků
- olivový olej
- sůl
- čerstvě drcený pepř
Postup Rozmarná panenka (návštěvní)
Postup přípravy receptu
-
Maso umyjeme, osušíme a ostrým nožem prořízneme otvor, který napěchujeme ve višňovici (nebo jiném alkoholu) macerovanými brusinkami.
Opepříme čerstvě drceným pepřem, zakápneme olejem a ve fresh folii nebo uzavíratelné nádobě dáme odpočinout na den (klidně 2 dny) do ledničky.
V den D maso osolíme, obalíme pršutem a úhledně svážeme (zadrezírujeme) potravinovým motouzem. Do pánve kápneme olivový olej a maso zprudka ze všech stran opečeme.
Zabalíme do alobalu a dáme dojít na cca 15 minut do trouby při 150°C.
Hříbky překrájíme podle velikosti na půl nebo čtvrtky a na olivovém oleji restujeme v pánvi cca 10 min. Nesolíme, dáme jen špetku drceného kmínu. Osolíme až jsou al dente.
Do malého kastrůlku dáme trochu meruňkového kompotu, přidáme cukr dle chuti, skořici, můžeme i trochu té višňovice, pokud jste ji už neztrestali:-))) a necháme krátce provařit. Tak, máme hříbky, meruňkovou omáčku, ještě masko.
Vytáhneme alobal z trouby, panenku z alobalu a na dřevěném prkýnku ji necháme chvilku vydechnout.
My odpočívat nebudeme. My si na výpeku po hříbcích opečeme bagetku. Tak, teď panenku úhledně překrájíme a můžeme servírovat.