Řízky v zelném těstíčku se slaninou recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

Těstíčko:
300 g vymačkaného kysaného zelí
150 g anglické slaniny nebo moravské...
1-2 stroužky česneku
2 lžičky mleté papriky dle chuti, např. i v kombinaci s pálivou nebo uzenou
1 velké vejce nebo dvě malá
cca 200 ml mléka nebo piva, dle hustoty
cca 120 g polohrubé mouky, dle hustoty
Dále:
4-5 plátků vepřové kotlety bez kosti
sůl
pepř mletý
olej nebo sádlo na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme.

  2. Vymačkané zelí pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy, přidáme nastrouhaný česnek, mletou papriku, jemně pokrájenou slaninu, vejce, mléko a vše dobře promícháme. Dle slanosti slaniny můžeme směs ještě dosolit, případně opepřit. Nakonec přidáme mouku a dobře promícháme. Hustota by měla být přibližně taková, jako na bramboráky.

  3. Řízky můžeme smažit na pánvi, nejlépe s nepřilnavým povrchem, na rozpáleném tuku, kdy trochu těsta nandáme a rozprostřeme v pánvi, na to položíme a přitiskneme připravený plátek masa a na maso nandáme opět těstíčko. Dbáme na to, aby se obě těstíčka po obvodu řízku spojila a nedošlo tak k vysvlečení kabátku při obracení.

  4. Smažíme dozlatova z obou stran, nepříliš zprudka, aby se řízek stihl propéct. Otáčíme vždy až po úplném osmažení z jedné strany na stranu druhou.

  5. Řízky můžeme zapéct i v předehřáté troubě na 200 stupňů, kdy necháme v troubě nahřát plech s tukem, který po nahřátí vyndáme, nandáme na něj hromádky těstíčka, které rozprostřeme, poklademe plátky masa, které opět zakryjeme těstíčkem, vložíme zpět do trouby a pečeme dozlatova.

  6. Použit můžeme i libovější krkovičku, ale vždy dbáme na to, aby plátky nebyly příliš silné a dobře se propekly. Nedoporučuji plátky předsmažovat a vkládat je na těstíčko předpřipravené, protože ztrácí svou šťavnatost. Přijde mi to jako zbytečně dvakrát zabitý čuník.

  7. Podáváme s bramborem nebo chlebem a třeba i sklenicí vychlazeného piva. Já si vystačím jen s tím řízkem a pivkem:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!