Řezy a rolády na oslavu inspirace recept

Top Recepty, Zdobení

Suroviny na recept

(Piškot ořech a čokoláda na roládu z 5 vajec 2x
Piškot řez na plech z 10 vajec 1x rozříznout vodorovně a pak svisle na tři části vznikne 6x plát
Krémy máslové ze tří másel a dvou pudinků, dochucené mandlovou trestí nugátem rybízovou zavařeninou - domácí ananasem
Ozdoby- cukrářské kuličky čokolády ananas krémy plátky kokosu vaječný likér- hodně likéru:D)
Těsto na piškotovou roládu:
5 vajec (žloutky+bílky)
5 polévkových lžic moučkového cukru
5 polévkových lžic hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
citronová tresť nebo citronová kůra
hrst mletých ořechů
2 polévkové lžíce kakaa
1/2 dcl vaječného koňaku
Těsto na řezy:
10 vajec (žloutky+sníh z bílků)
10 polévkových lžic moučkového cukru
10 polévkových lžic hladké mouky
1 prášek do pečiva
citronová tresť nabo citronová kůra
2 hrsti mletých ořechů
4 polévkové lžíce kakaa
1 dcl vaječného koňaku
Krém:
1 máslo
3 polévkové lžíce moučkového cukru
1 vanilkový pudink
1/3 l mléka
1/2 krabičky smetany na šlehání
kakao nebo ananas (popř nugetta kokos 1 dcl vaječného koňaku mandlová tresť-to vše dle vlastní chuti)
Na zdobení:
cukrářské zdobení
čokoláda
ananas
kokos (plátky)
mandlové lupínky (stříbrné kuličky a ostatní zdobení dle vlastní fantazie)

Postup přípravy receptu

  1. Piškot: roláda - 5 žloutků utřeme s 5 polévkovými lžícemi moučkového cukru, ty lžíce větší s kopečkem. Přidáme 5 polévkových lžic s kopečkem hladké mouky s 1/2 pytlíčku prášku do pečiva, kápneme citronové aroma nebo kůru z půl citronu. Nakonec vmícháme jemně ale rychle ušlehaný sníh z 5 bílků.

  2. Dáme na plech, nejlíp s pečícím papírem, protože poslouží skvěle při zamotání rolády. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C bez otvírání cca 10 minut. Poznáme, že je hotová, když doprostřed prstem poklepeme, tak se nelepí, nepění, je krásně péřová.

  3. Vyndáme z trouby, necháme cca 2 minutky vydýchat a smotáme, když máme pečící papír, tak je to nejlepší, nemusíme používat už nic jiného. Když nemáme, zamotáme tak, že si na plát položíme čistou suchou utěrku a zamotáme. Motáme tou delší stranou k sobě, aby nebyla roláda moc tlustá a krátká. Přijde ještě do ní krém, tak nabude.

  4. Když chceme mít roládu ochucenou, tak přidáme třeba hrst sekaných ořechů nebo kakaovou ze 2 polévkových lžic kakaa na pečení a 1/2 dcl vaječného koňaku nebo kokosovou 2 polévkové lžíce mletého kokosu a 1/2 dcl vaječného koňaku nebo jen vaječný koňak.

  5. Nebo 2 polévkové lžíce rybízové zavařeniny, tu doporučuji s krémem z vaječného likéru z máslového krému- super! Dochucovadla přidáváme vždy před bílkovým sněhem, aby zůstala kyprá.

  6. Řezy děláme stejný postup jako u rolády, jen nemotáme, ale rozřízneme na tři části, které pak dáme na sebe a promažeme krémem.

  7. Krém dělám z jednoho másla utřeného s 3 polévkovými lžícemi moučkového cukru, přidáme uvařený pudink studený z 1 pytlíku vanilkového pudinku s 1/3 litru mléka.

  8. Upozorňuji na levné moučkové cukry, moc nesladí, tak když tak přidat o lžíci víc. Přidáme do krému 1/2 krabičky smetany na šlehání a stále šleháme. Šlehačku vléváme pozvolna a pokojové teploty.

  9. Když chceme krém ochucený, tak do něj přimíchám kakao nebo zavařeninu nebo ananasové kousky nebo nugetu nebo kokos, já mám ráda krém s vaječným likérem (1 dcl zašlehat pomalu do máslového krému) nebo s mandlovou trestí (do máslového krému kápneme cca 4 kapky mandle hořké- tresť).

  10. Kombinujeme piškot a krém dle fantazie, jak kdo má rád. Já dělám nejraději kávový piškot s mandlovým krémem nebo klasický piškot s ananasovým krémem.

  11. Na obrázku mám roládu z klasického piškotu a rybízový krém, potřené rybízovým krémem a dozdobené máslovým krémem s mandlovou trestí a cukrovými kuličkami, dále roládu kakaovou s nugátovým krémem, potřenou nugátovým krémem a politou čokoládou s lístečky z bílé čokolády koupené už hotové v Globusu, řez z klasického piškotu a ananasový krém. Řezy jsou oba stejné, jen jinak ozdobené.

  12. Jedna je pomazaná krémem a obalená v plátcích sušeného kokosu a dozdobená cukrářskými kuličkami a krémem. Druhá je obalená v mletých vlašských oříšcích a dozdobená nugátovým krémem, ananasovými kousky, čokoládou a cukrářskými kuličkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!