Řezy a rolády na oslavu inspirace recept
Top Recepty, ZdobeníSuroviny na recept
- (Piškot ořech a čokoláda na roládu z 5 vajec 2x
- Piškot řez na plech z 10 vajec 1x rozříznout vodorovně a pak svisle na tři části vznikne 6x plát
- Krémy máslové ze tří másel a dvou pudinků, dochucené mandlovou trestí nugátem rybízovou zavařeninou - domácí ananasem
- Ozdoby- cukrářské kuličky čokolády ananas krémy plátky kokosu vaječný likér- hodně likéru:D)
- Těsto na piškotovou roládu:
- 5 vajec (žloutky+bílky)
- 5 polévkových lžic moučkového cukru
- 5 polévkových lžic hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- citronová tresť nebo citronová kůra
- hrst mletých ořechů
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 1/2 dcl vaječného koňaku
- Těsto na řezy:
- 10 vajec (žloutky+sníh z bílků)
- 10 polévkových lžic moučkového cukru
- 10 polévkových lžic hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- citronová tresť nabo citronová kůra
- 2 hrsti mletých ořechů
- 4 polévkové lžíce kakaa
- 1 dcl vaječného koňaku
- Krém:
- 1 máslo
- 3 polévkové lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový pudink
- 1/3 l mléka
- 1/2 krabičky smetany na šlehání
- kakao nebo ananas (popř nugetta kokos 1 dcl vaječného koňaku mandlová tresť-to vše dle vlastní chuti)
- Na zdobení:
- cukrářské zdobení
- čokoláda
- ananas
- kokos (plátky)
- mandlové lupínky (stříbrné kuličky a ostatní zdobení dle vlastní fantazie)
Postup Řezy a rolády na oslavu inspirace
Postup přípravy receptu
-
Piškot: roláda - 5 žloutků utřeme s 5 polévkovými lžícemi moučkového cukru, ty lžíce větší s kopečkem. Přidáme 5 polévkových lžic s kopečkem hladké mouky s 1/2 pytlíčku prášku do pečiva, kápneme citronové aroma nebo kůru z půl citronu. Nakonec vmícháme jemně ale rychle ušlehaný sníh z 5 bílků.
Dáme na plech, nejlíp s pečícím papírem, protože poslouží skvěle při zamotání rolády. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C bez otvírání cca 10 minut. Poznáme, že je hotová, když doprostřed prstem poklepeme, tak se nelepí, nepění, je krásně péřová.
Vyndáme z trouby, necháme cca 2 minutky vydýchat a smotáme, když máme pečící papír, tak je to nejlepší, nemusíme používat už nic jiného. Když nemáme, zamotáme tak, že si na plát položíme čistou suchou utěrku a zamotáme. Motáme tou delší stranou k sobě, aby nebyla roláda moc tlustá a krátká. Přijde ještě do ní krém, tak nabude.
Když chceme mít roládu ochucenou, tak přidáme třeba hrst sekaných ořechů nebo kakaovou ze 2 polévkových lžic kakaa na pečení a 1/2 dcl vaječného koňaku nebo kokosovou 2 polévkové lžíce mletého kokosu a 1/2 dcl vaječného koňaku nebo jen vaječný koňak.
Nebo 2 polévkové lžíce rybízové zavařeniny, tu doporučuji s krémem z vaječného likéru z máslového krému- super! Dochucovadla přidáváme vždy před bílkovým sněhem, aby zůstala kyprá.
Řezy děláme stejný postup jako u rolády, jen nemotáme, ale rozřízneme na tři části, které pak dáme na sebe a promažeme krémem.
Krém dělám z jednoho másla utřeného s 3 polévkovými lžícemi moučkového cukru, přidáme uvařený pudink studený z 1 pytlíku vanilkového pudinku s 1/3 litru mléka.
Upozorňuji na levné moučkové cukry, moc nesladí, tak když tak přidat o lžíci víc. Přidáme do krému 1/2 krabičky smetany na šlehání a stále šleháme. Šlehačku vléváme pozvolna a pokojové teploty.
Když chceme krém ochucený, tak do něj přimíchám kakao nebo zavařeninu nebo ananasové kousky nebo nugetu nebo kokos, já mám ráda krém s vaječným likérem (1 dcl zašlehat pomalu do máslového krému) nebo s mandlovou trestí (do máslového krému kápneme cca 4 kapky mandle hořké- tresť).
Kombinujeme piškot a krém dle fantazie, jak kdo má rád. Já dělám nejraději kávový piškot s mandlovým krémem nebo klasický piškot s ananasovým krémem.
Na obrázku mám roládu z klasického piškotu a rybízový krém, potřené rybízovým krémem a dozdobené máslovým krémem s mandlovou trestí a cukrovými kuličkami, dále roládu kakaovou s nugátovým krémem, potřenou nugátovým krémem a politou čokoládou s lístečky z bílé čokolády koupené už hotové v Globusu, řez z klasického piškotu a ananasový krém. Řezy jsou oba stejné, jen jinak ozdobené.
Jedna je pomazaná krémem a obalená v plátcích sušeného kokosu a dozdobená cukrářskými kuličkami a krémem. Druhá je obalená v mletých vlašských oříšcích a dozdobená nugátovým krémem, ananasovými kousky, čokoládou a cukrářskými kuličkami.